Koyunlarda kolesistektomide, laparatomi ve laparoskopik cerrahi uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of laparatomy and laparoscopic surgical application in sheep undergoing cholecystectomy
- Tez No: 123756
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolesistektomi, koyun, laparatomi, laparoskopi. 110
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET (Koyunlarda kolesistektomide, laparatomi ve laparoskopik cerrahi uygulamalarının karşılaştırılması). Bu çalışmada materyal olarak yaşlan 4-6 arasında değişen ortalama canlı ağırlıkları 69,5 kg olan 12 baş koyun kullanıldı. Koyunlar, I. grup laparoskopi grubu, E. grup ise laparatomi grubu olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grupta bulunan hayvanlar operasyondan 24 saat önce aç bırakıldı. Laparoskopi ve laparatomi uygulamaları öncesinde premedikasyon amacıyla her hayvana 3 mg/kg dozunda rompun (ksilazin hidroklorür, 23.32 mg/ml, 50 mi, F-Bayer) uygulamasından 10 dk sonra anestezinin başlaması ve devamı için 5 mg/kg dozunda ketalar (ketamin hidroklorür, 50 mg/ml, 20 mi, Parke-Davis) intravenöz yolla verildi. Daha sonra laparoskopi ve laparatomi uygulamaları için hayvanlar sırt üstü pozisyonda yatırılarak ventral karın duvarının gerekli traş ve dezenfeksiyonu yapıldı. Laparoskopi uygulamaları için göbek sikatriksinin hemen kranialinden 0,5 cm uzunluğunda bir ensizyon yapılarak, Veress iğnesi ile karın boşluğuna girilip, 14 mm.Hg basıncında pnömoperiton oluşturuldu. Daha sonra Veress iğnesinin yerine 10 mm çapında trokar sokularak buradan 30° açılı teleskop ilerletildi. Sonra direkt görüntü eşliğinde sağ latere kranialden 1, sol latere kranialden 2 adet daha trokar sokulup bu trokarlardan geçirilen endo grasper ve endo sciors ile klips konulan sistik kanal ve sistik arter kesilerek safra kesesi çıkarıldı. Son olarak oluşturulan lezyonlar birer deri dikişi ile kapatıldı. Laparatomi grubunda ise regio ksifoidea'nın 4-5 cm kaudalinden başlanarak median hat boyunca 10-15 cm uzunluğunda deri ensizyonunu takiben, derialtı bağ dokusu, kaslar ve periton kesilerek 109karın boşluğuna girildi. Daha sonra yine sistik kanal ve arter bağlanarak safra kesesi uzak laştırıldı. Her iki uygulamada da operasyon süreleri, preoperatif, postoperatif 24. saatte vena jugularisten alman kanlarda karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT, ALP, GGT, Total Bilurubin, Direkt Bilurubin), böbrek fonksiyon testleri (Üre, Kreatin, K, Ca, Cl, Ca), hematolojik muayeneler (alyuvar, akyuvar, hemoglobin, hematokrit, trombosit), kan gaza ölçümleri (PO2, PCO2, pH) ve postoperatif 21. gün postmortem adezyon derecelendirmesi yapıldı. Laparatomi grubunda operasyon sürelerinin laparoskopi grubuna oranla daha uzun olduğu, biyokimyasal muayeneler yönünden, laparoskopi grubunda GGT, Üre, Kreatin ve Na, laparatomi grubunda ise AST ve Na düzeylerinde istatistiki yönden anlamlı bir artışın olduğu, diğer enzim düzeylerinin fizyolojik şuurlarda kaldığı ve gruplar arasında bir fark olmadığı belirlendi. Hematolojik muayeneler sonucunda, laparatomi grubunda sadece akyuvar sayısı yüksek bulunurken gruplar arası farkın da istatistiki yönden anlamlı olduğu tespit edildi. Kan gazlan bulguları yönünden ise kan pH değerinde laparoskopi grubunda anlamlı bir azalma, gruplar arasında da farklılık belirlendi. Postoperatif adezyon şekillenmesinin, her iki grupta da benzer şekilde oluştuğu tespit edildi. Elde edilen bulgulara göre Ls grubunun operasyon süresinin Lt grubuna göre daha kısa olduğu, her iki tekniğin de karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını belirtilen parametreler yönünden etkilediği, Lt grubunda operasyon sonrası belirgin bir yangının oluştuğu, ancak postoperatif adezyon oluşumu yönünden herhangi bir farklılığın olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY (Comparison of Laparatomy and Laparoscopic Surgical Application in Sheep Undergoing Cholecystectomy). A total of 12 sheeps between 4 to 6 ages, have an average weight of 69.5 kg were used as the material and groupped according to the surgical application due (Group I laparoscopic and group II as laparatomic group). Animals in both groups were not feed for 24 hr premedicated with Xylasin (3 mg/kg) prior to operation and anesteshia was induced with ketamine HCL (5 mg/kg) (iv) 10 min later. Animals were then given a position backwards, operation site was shaved and deinfected. A 5 cm long insicion was made cranially to the sicatrix of umblicus with Veress needle and a pneumoperitenium of 14 mm.-Hg pressure was achieved and a telescope (30°) was placed in a trocar through the dermis. An endograsper and endosciors were placed through the holes on left (2) and right + cranial (2) opened with the guidence of direct vision on first incision. Cystic canals and arteria were cut and cholecystectomy was completed. Contrary in Group II (laparotomy) an incision (10-15 cm) starting 4-5 cm away from xyfoidal region was made for cholesystectomy. Operation durations, hepatic function tests (AST, ALT, ALP, GGT, total bilirubin, direct bilirubin) hematological tests (RBC, WBC, hemoglobin, hematocrit, trombosit), blood gases (P02, PC02, pH) evaluations were done on blood samples collected at 24th before and after operations and postmortem adhesion scaring were made postoperative 11121 day. Operation durations were longer in laparatomy group. Statistically increases of GGT, urea, creatine and Na in laparoscopy group, AST and Na in laparotomy group were observed where other enzyme levels were round in physiologic ranges. The increase in WBC counts were evaluated only in laparatomy group and differ significiantly the laparoscopic group. Blood gase evaluations shawed a production of blood pH value in laparoscopy group and significiant difference between study groups. Postmortem adhesion findings were similar in both groups. As a result, it was evident that operation durations were shorter in laparoscopy group, both techniques affected the sited hepatic and renal functions, an exact enflamation accured in laparatomy group although postmortem adhesion findings did not in study groups. Key Words : Cholecystectomy, sheep, laparatomy, laparoscopy. 112