Laparoskopik kolesistektomi sonrası neostigmin/atropin veya sugammadex ile sağlanan dekürarizasyonun gastrointestinal motilite üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of decurarization supplied with neostigmin/atropin or sugammadex on gastrointestinal motility after laparoscopic cholecystectomy
- Tez No: 673865
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ YAKAN, UZMAN FULYA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal motilite, Laparoskopik Kolesistektomi, Neostigmin, Sugamadeks, Gastrointestinal Motility, Laparoscopic Cholecystectomy, Neostigmine, Sugammadex
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Amaç: Laparoskopik kolesistektomi birçok teknikle (standart dört port, tek port, minilaparoskopik veya doğal orifis transluminal endoskopik cerrahi) yapılabilmektedir. Standart dört port tekniği düşük komplikasyon oranları, konvensiyonel açık cerrahiye dönüşüm oranlarının daha düşük olması ve iyi bilinen bir teknik olması nedeniyle daha sık tercih edilmektedir. Postoperatif barsak hareketlerinin hızlı normale dönüşü ve postoperatif ileusun önlenmesi cerrahi sonrasında erken iyileşme için önemlidir. Biz bu çalışmamızda elektif koşullarda dört port tekniği ile laparoskopik kolesistektomi uygulanan olgularda; rutin anestezi pratiğinde kullanılan neostigmin/atropin veya sugammadeks ile sağlanan dekürarizasyonun gastrointestinal sistem motilitesi üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Elektif koşullarda genel anestezi altında dört port tekniğiyle laparoskopik kolesistektomi uygulanan Amerikan Anesteziyologlar Derneği (ASA) skoru I-II olan, 20-70 yaş arası çalışmaya katılmayı kabul eden 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Operayon sonunda nöromuskuler blok antagonizasyonu için TOF oranı en az % 90'a ulaşıncaya kadar Grup 1' ye sugammadeks; Grup 2'ye atropin/neostigmin uygulandı. Olguların toplam anestezi süreleri, pnömoperitonyum süreleri, cerrahi süreleri,postoperatif opioid doz gereksinim sayısı ve uygulanan toplam opioid dozu, postoperatif bulantı kusma için ilaç gereksinimi sayısı, postoperatif hastanede kalış süresi, ilk gaz ve gaita çıkış saati not edildi. Bulgular: Olguların anestezi süresi, cerrahi süresi, pnömoperitonyum süreleri,postoperatif gastrointestinal motilite üzerine etkileri (ilk gaz ve gaita çıkış saati), postoperatif opioid doz gereksinim sayısı, postoperatif bulantı/kusma için ilaç gereksinimi sayısı ve postoperatif hastanede kalış süresi açısından 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptamadı. Ek hastalıkları açısından değerlendirildiğinde 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Çalışmamızda sugamadeksin veya geleneksel reverse ajanlarının postoperatif gastrointestinal motilite üzerinde anlamlı farklılık oluşturmadığını saptadık. Literatürdeki bu konudaki çalışmalar hem kısıtlı sayıdadır hem de çok çeşitli hasta popülasyonlarında farklı ilaç kombinasyonlarıyla yapılmıştır. Bu etkiyi daha net yorum yapabilmek için prospektif randomize çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim : Laparoscopic cholecystectomy can be performed with many techniques (standard four port, single port, minilaparoscopic or natural orifice transluminal endoscopic surgery). The standard four port technique is preferred more frequently because of its low complication rates, lower conversion rates to conventional open surgery, and being a well-known technique. Rapid normalization of postoperative bowel movements and prevention of postoperative ileus are important for early recovery after surgery. In this study, in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy with the four-port technique in elective conditions; We aimed to investigate the effects of decurarization provided with neostigmine/atropine or sugammadex, which are used in routine anesthesia practice, on gastrointestinal tract motility. Materials and methods: Seventy-two patients,aged 20-70 years, with American Society of Anesthesiologists (ASA) score of I-II, who underwent laparoscopic cholecystectomy with the four-port technique under general anesthesia in elective conditions, were included in the study. Until the TOF ratio reaches at least %90 for neuromuscular block antagonization at the end of the operation; Group 2 was administered atropine/neostigmine and Sugammadex to Group 1. Total anesthesia time, pneumoperitoneum time, surgery time, number of postoperative opioid dose requirements and total opioid dose administered, number of medication requirements for postoperative nausea and vomiting, postoperative hospital stay, first gas and stool output time of the cases were noted. Results: There are no statistically significant difference between the two groups in terms of their effects on postoperative gastrointestinal motility (first gas and stool output time), duration of anesthesia, duration of surgery, duration of pneumoperitoneum the cases, the number of postoperative opioid dose requirements, the number of drug requirements for postoperative nausea/vomiting, and the postoperative hospitalization duration of the cases. When evaluated in terms of comorbidities, a statistically significant difference was found between the two groups. Conclusion: In our study, we found that sugamadex or traditional reverse agents do not make a significant difference on postoperative gastrointestinal motility. Studies on this subject in the literature are both limited in number and have been conducted with different drug combinations in a wide variety of patient populations. We think that prospective randomized studies are needed to interpret this effect more clearly.