Ketoprofen yüklenmiş mikrosüngerlerin modifiye salım tablet formülasyonlarının geliştirilmesi ve in vitro - in vivo incelenmesi
The improvement of the modified release tablets formulations containing ketoprofen loaded microsponges and to investigate the in vitro - in vivo properties
  1. Tez No: 123766
  2. Yazar: TANSEL ÇOMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURŞİN GÖNÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ketoprofen, mikrosünger, emülsiyon-çözücü difüzyon yöntemi, tablet, in vitro-in vivo korelasyon, Ketoprofen, microsponge, emulsion-solvent difusion method, tablet, in vitro-in vivo correlation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 17189
Özet
I79 ÖZET Ketoprofen Yüklenmiş Mikrosüngerlerin Modifiye Salım Tablet Formülasyonlarının Geliştirilmesi ve İn vitro-İn vivo Özelliklerinin İncelenmesi Çalışmamızda ketoprofen yüklenmiş mikrosüngerlerin emülsiyon-çözücü difüzyon yöntemi ile elde edilmesi ve in vitro kontrol yöntemleri ile değerlendirilen değişik mikrosünger formülasyonlarından en uygun olan formülasyonun seçilerek doğrudan basım yöntemiyle tabletlerinin basılması ve bu suretle mikrosüngerlerin basınca karşı dayanıklılığın incelenmesi, daha sonra da aynı dozda etkin maddeyi içeren piyasa preparatı referans alınarak hazırladığımız tabletlerin piyasa preparatı ile in vitro- in vivo koşullarda mukayesesinin yapılması hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda mikrosüngerlerin hazırlanmasında Eudragit RS 1 00 ve etilselüloz polimerleri kullanılmış, yapılan kontroller ile Eudragit RS 100 polimerini çalışılan en yüksek etkin madde: polimer oranında içeren formülasyonun mikrosünger özelliklerini en iyi yansıtan formülasyon olduğuna karar verilmiştir. Tablet çalışmalarında ise Ludipress® ve Flow-Lac 100® olmak üzere iki ayrı doğrudan basım ajanı kullanılmış, her bir doğrudan basım ajanı ile tabletler 1000, 2000, 3000 ve 3800 kgf/cm2 basınç değerlerinde hidrolik pres ile basılarak hazırlanmışlardır. SEM analizleri ve in vitro çözünme hızı profilleri ile değerlendirilen tabletlerde Flow- Lac 100® ile 2000 kgf/cm2 ile hazırlanan tabletlerin in vivo çalışmalarda kullanılması uygun bulunmuştur. In vivo analiz yöntemleriyle değerlendirilen Profenid Retard® ile çalışmamızda hazırladığımız tabletlerin biyoeşdeğer oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
18U SUMMARY The Improvement of the Modified Release Tablets Formulations Containing Ketoprofen Loaded Microsponges and to Investigate the In vitro-In vivo Properties In our study, we aimed to prepare ketoprofen loaded microsponges by emulsion-solvent difusion method and to evaluate them by in vitro control methods in order to choose the best formulation to prepare tablets by direct compression method and investigate the strength of microsponges to pressure. After that a comparison was made by in vivo tests among the reference product and the prepared tablets. In order to prepare microsponges, two different polymers Eudragit RS 1 00 and ethylcellulose were used. By in vitro control methods the formulation which contains the polymer and the drug in the highest ratio was chosen the best one. In tablet studies two different direct compression agents were used; Ludipress® and Flow-Lac 100® and with 1000, 2000, 3000 and 3800 kgf/cm2 pressure values with hydraulic press. With SEM analysis and in vitro dissolution profiles, tablets were evaluated and tablets which were pressed with 2000 kgf/cm2 with Flow-Lac 1 00® were chosen to use in in vito studies. By the evaluation of Profenid Retard® and the tablets which were prepared in our study with in vivo analyze methods it was established that they were bioequal to each other.