Ketoprofen lizin içeren Poli Laktik ko Glikolik asit (PLGA) nanopartiküllerinin hazırlanması ve in-vitro değerlendirilmesi
Preparation of ketoprofen lysine loaded Poly Lactic ko Glycolic acid (PLGA) and i̇n-vitro evaluation
  1. Tez No: 576344
  2. Yazar: AKIN ELMASKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ketoprofen Lizin Tuzu, Poli Laktik Ko Glikolik Asit, Nanopartikül, Ketoprofen Lysine Salt, Poly Lactic Ko Glycolic Acid, Nanoparticles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Poli laktik-ko-glikolik asit (PLGA) polimer bazlı nanopartiküller içerisine ağrı kesici ve antienflamatuar özellikleri bulunan ketoprofen lizin tuzunun yüklenmesi ve hazırlanan formülasyonların in-vitro karakterizasyon çalışmalarının yapılmasıdır. Ketoprofen günümüzde ağrı, osteoartrit, romatoid artrit gibi yüksek enflamasyon durumlarında sıklıkla reçete edilen ağrı kesici ve enflamasyon giderici bir etkin maddedir. Ketoprofen lizin tuzu uzun yıllardır özellikle antienflamatuar etkinliğinden dolayı kullanılan ketoprofen etkin maddesinin bir tuzudur. Ancak ketoprofen etkin maddesinin var olan gastrointestinal yan etkileri ve çözünürlük problemleri kullanımını kısıtlamaktadır. Ketoprofen lizin tuzunun çözünürlük özelliği tuz olmasından kaynaklı olarak daha üstündür. Antienflamatuar ve ağrı kesici olarak polimerik bir nanopartikülle yapılan kaplama ilacın gastrointestinal yan etkilerini azaltıp, tedavi kısıtlılığını ortadan kaldıracağı düşünülmektedir. Bu özelliklerin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylı olan PLGA gibi güvenli ve uzun yıllardır polimerik taşıyıcı sistem olarak kullanılan bir polimerle gerçekleşmesi oldukça güvenilir ve kullanışlı bir sistem oluşturacağı düşünülmektedir. Ülkemiz de yalnızca iki adet ketoprofen lizin preperatı kullanımdadır. Bu preperatlar da kontrollü salım özelliğine sahip değildir. Bu tezle birlikte ketoprofen lizin yüklü Poli Laktik-ko-Glikolik Asit (PLGA) bazlı polimerik nanopartiküller çözücü buharlaştırma, nanoçöktürme ve püskürterek kurutma yöntemleriyle hazırlanmış ve etkili taşıyıcı adayı olduğu sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, in vivo deneyler, elde edilen in vitro sonuçları desteklemek ve son kararı vermek için gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to develop a new oral drug delivery system with ketoprofen lysine salt loaded with Poly Lactic Acid-co-Glycolic Acid (PLGA) nanoparticles which has analgesic and anti-inflammatory properties and to evaluate in-vitro release studies and characterisation of this system. Ketoprofen is a pain relieving and antiinflammatory agent frequently prescribed in high inflammation conditions such as pain, osteoarthritis and rheumatoid arthritis. Ketoprofen lysine salt is a salt of ketoprofen which has been used for many years because of its antiinflammatory activity. However the solubility of ketoprofen and gastrointestinal side effects are limiting of usage. Lysine salt of ketoprofen solubility is better than normal ketoprofen. Coating with a polymeric nanoparticle as an antiinflammatory and painkiller will reduce the gastrointestinal side effects of the drug and eliminate treatment limitation. This protection, especially by the US Food and Drug Administration (FDA) approved by PLGA as a polymer with a polymer used as polymeric carrier system for many years and will be a very reliable and useful drug. Only two ketoprofen lysine preparations are available in our country. None of them has a controlled release. In the scope of the thesis, it was concluded that ketoprofen lysine-loaded polymeric nanoparticles prepared by solvent evoporation, nanoprecipitation and spray driying methods and based on Lactic-co-Glycolic Acid (PLGA) are effective carriers. However, in vivo experiments are required to support the resulting in vitro results and to make the final decision.