Direkt immunfloresan ve mikronötralizasyon testleri ile koyunlarda parainfluenza-3 (PI-3) virus enfeksiyonunun araştırılması
Investigation on parainfluenza-3 (PI-3) virus infections with immunfluorescence and microneutralization tests in sheep
  1. Tez No: 123786
  2. Yazar: AYŞE GENÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ AKÇA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PI-3, koyun, direkt immunfloresan, mikronötralizasyon, izolasyon, direct immunofluorescence, isolation, microneutralization, PI-3, sheep
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
43 ÖZET Direkt İmmunfloresan ve Mikronötralizasyon Testleri ile Koyunlarda Parainfluenza-3 (PI-3) Virus Enfeksiyonunun Araştırılması Bu çalışmada, Ankara ili çevresindeki mezhalara kesime getirilen solunum sistemi enfeksiyonu bulgularına sahip koyunlarda, parainfluenza-3 (PI-3) virüsünün varlığı mikro serum nötralizasyon (SN), hücre kütürü inokulasyonu ve direkt immunfloresan (DIF) testleri ile serolojik ve virolojik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla klinik ve/veya patolojik solunum sistemi bulgularına sahip 141 koyundan kan, nazal swap, akciğer ve mediastinal lenf yumrusu dokuları olmak üzere toplam 448 materyal örneklenmiştir. Mikro SN ile test edilen kan serumlarının 15 (%10,63)'inde 1/5-1/20 değerleri arasında değişen PI-3 virus antikor varlığı bulunmuştur. Hücre kültüründe yapılan virus izolasyon çalışmaları sonucu 132 adet nazal ve 140 adet akciğer örneğinin sırasıyla 30 (%22,72) ve 17 (%12,14) adedinde CPE gözlenirken, aynı örneklerin 23 (% 17,42) ve 16 (%1 1,42) adedinde ise DIFT ile PI-3 viral antijen varlığı saptanmıştır. Lökosit ve mediastinal lenf yumrusu örneklerinde her iki test sonunda PI-3 virus varlığına rastlanmamıştır. Nazal epitel hücrelerine uygulanan DIFT sonucunda ise 132 koyunun 32 (%24,24) adedinde PI-3 virus antijeni belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre, koyunlarda PI-3 virus enfeksiyonun yaygın olarak varlığı ortaya konulmuş ve rutin tanısında nazal epitel hücrelerine uygulanan DIF testinin kısa sürede sonuç veren ve duyarlı bir test olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
44 SUMMARY Investigation on Parainfluenza-3 (PI-3) Virus Infections with Immunofluorescence and Microneutralization Tests in Sheep In this study, the presence of PI-3 virus was searched in sheep which showed respiratoric disease symptoms brought to slaughtering house in the vicinity of Ankara by microserum neutralization (SN), cell culture inoculation and direct immunoflorescein (DIF) tecniques both virologically and serologically. For this purpose totaly 448 material, blood, nasal swap, lung and mediastinal lymph nodes sampled from 141 sheep which showed clinic and pathologic respiratory disease findings. The presence of antibodies against PI-3 virus was found varying titreş between 1/5 - 1/20 in 15 (10.63%) serum samples tested with micro SN. According to the result of virus isolation which carried out in cell culture, 30 (22.72%) and 17 (12.14%) CPE was obtained froml32 nasal and 140 lung samples respectively. Also of same samples, the presence of PI-3 viral antigen was detected as 23 (17.42%) and 16 (11,42%) with DIFT. The presence of PI-3 virus from leukocyte and mediastinal lymph node samples was not found with both tests. İn the result of DIFT by using nasal epithelial cells, PI-3 virus antigen was detected in 32 (24.24%) of 132 sheep. Datas showed that, the presence of PI-3 virus infections in sheep is found to be commonly occurred, DIF test which is applied to the nasal epithelial cells is a rapid and sensitive test in routine detection of this dissease.