Atlarda anormal davranışlar ile bazı psikobiyolojik ajanlar arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigations of relationship between abnormal behaviors and some psychobiologic agents in horses
  1. Tez No: 123793
  2. Yazar: İLKER ÇAMKERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLAN KALINBACAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Agresyon, Serotonin, MAO, L-Triptofan, Horse, aggression, serotonin, L-Tryptophan, MAO
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
47 ÖZET Atlarda Anormal Davranışlar ile Bazı Psikobiyolojik Ajanlar Arasındaki İlişkinin Araştırılması Serotonin, MAO ve L-Triptofan seviyeleri beşeri hekimlikte davranış bozukluğu ile ilgilendirilmiş psikobiyolojik ajanlardır. Ancak evcil hayvanlarda beşeri çalışmalara paralel olarak bu parametreler üzerine yapılmış araştırmalar oldukça azdır, adarda ise bu tarz bir çalışmaya rastlanamamıştır. Bu çalışmada agresif davranış gösteren adar ile normal adarda serotonin, MAO, L-triptofan arasındaki farklılıkların araştırılması amaçlandı. Çalışmada değişik ırk ve yaşlarda herhangi bir sağlık problemi olmayan, agresif davranış gösteren 10 aygır ile agresif davranış göstermeyen 10 aygır olmak üzere toplam 20 aygır kullanıldı. Agresif ve normal grubu oluşturan aygırların anamnez bilgileri alındı, her bir aygırın Vena jugularisinden kan örnekleri alınarak serotonin, L-triptofan, MAO, ALT, AST, GGT, Kreatinin ve tam kan değerleri incelendi. Serotonin (Normal: 215,7 ± 23,8 ; Agresif: 229,6 ± 31,92), L-triptofan(Normal: 35,16 ± 1,48; Agresif: 33,2 ± 2,28), MAO (Normal: 728,88 ± 23,68; Agresif: 795,16 ± 59,84) seviyelerinde de istatistiki olarak bir fark belirlenmedi. ALT, AST, GGT ve Kieatinin konsantrasyonlarında istatistiksel bir farklılık bulunmadı, bu durum aygırlarda görülen agresyonun herhangi bir organ rahatsızlığından kaynaklanmadığı şeklinde düşünüldü.48 Agresif atlarda RBC, HCT ve Hb değerlerinde artış şekillenmiş ve istatistiki olarak önemli olmuştur. Bu artışın agresif davranışlar ve strese bağlı olarak dalak konsantrasyonundan kaynaklanabileceği düşünüldü. Görsel kriterlerle agresyon olarak nitelendirilen aygır davranışlarının farklı psikolojik bozukluklar olabileceği, agresyonla ilişkili olduğu düşünülen serotonin, MAO ve L-triptofan seviyelerinde bu çalışmada istatistiksel olarak önemli farklılıkların elde edilemeyişi çalışılan numune sayısına bağlı olabileceğinden daha fazla sayıdaki deneğin kullanıldığı çalışmalara gereksinim olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın atlarda yapılacak benzer çalışmalara örnek olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
49 SUMMARY Investigation of Relationships between Abnormal Behaviors and Some Psychobiologic Agents in Horses Blood serotonin, MAO and L-Tryptophan levels are the psychobiotic agents. They have been associated with behavioral changes in human medicine. However there are a few documentations about these parameters in the human literature. But we have recorded no such previous researches in horses. In the present study we aimed to research the differences between plasma serotonin, MAO and L-Tryptophan levels in aggressive horses and normal horses. In the present study clinically healthy, different breed and ages 20 stallions have been used. In which 10 stallions were showing aggressive behaviors, the other 10 stallions were not showing aggressive behaviors. History was taken from both groups and blood samples were collected from jugular vein of each stallion and serotonin, L-Tryptophan, MAO, ALT, AST, GGT, creatinine levels and complete blood count were evaluated. There was no statistical differences for serotonin (Normal: 215,7 ± 23,8; Aggressive: 229,6 ± 31,92), L-Tryptophan (Normal: 35,16 ± 1,48; Aggressive: 33,2 ± 2,28) and MAO (Normal: 728,88 ± 23,68; Aggressive: 795,16 ± 59,84) levels between aggressive and normal horses. There were also no statistical differences for ALT, AST, GGT and creatinine concentrations between aggressive and normal stallions, and it was considered that the aggression seen in stallions was not induced by any organ disorder.50 There was significant increase in the values of RBC, HCT and Hb in aggressive horses. It has been thought that this increase was due to aggressive behaviour and stress which cause contractions in the liver. Stallion's behaviors that have been qualified as aggression by visual criteria might be contributed to different psychological disorders. It was evaluated that, studies with much more subjected materials are needed because, the serotonin, L-Tryptophan and MAO levels that were thought to be related with aggression might be associated to the worked sample number which was not found to be statistically important. It was suggested that the present study might constitute to the similar studies that is going to be done in horses.