Hashimato tiroiditi olan hastalarda alerjik hastalık sıklığı
Frequency of allergic disease in patients with Hashimoto's thyroiditis
  1. Tez No: 730568
  2. Yazar: LEVENT OĞUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimato tiroiditi, Alerji, Astım, Hashimato thyroiditis, Allergy, Asthma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Alerjik ve otoimmün hastalıkların bir denge içerisinde çalışan farklı T helper yolaklarını kullanması, her iki hastalık grubu arasında ters bir bağlantı olabileceği şüphesini gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, en sık görülen otoimmün hastalıklardan biri olan Hashimato tiroiditi tanılı hastalarda alerjik hastalık sıklığının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Dahiliye ve Endokrinoloji polikliniklerinde 200 Hashimato tiroidittanısıyla takiplihasta ve otoimmün herhangi bir hastalığı olmayan 200 sağlıklı erişkinin oluşturduğu kontrol grubuna; Europen Community Respiratory Health Survey (ECRHS) anketinden oluşan toplam19 soru sorulmuş olup, alerjik hastalık semptomları sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya yaşları 18-64 arasında değişen 200 Hashimato tiroiditli hasta ile 200 herhangi bir otoimmün hastalığı olmayan kontrol grubuyetişkin dahil edildi (n=400). Çalışmaya dâhil edilenlerin 304'ü (%76,0) kadın, 96'sı (%24,0) erkekti. ERCHS test anketine göre astım semptomları; Hashimato hastalarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük oranda bulundu (p değerleri sırasıyla 0,003, 0,048, 0,046, 0,049, 0,026). Alerjik rinit, semptomları, ilaç ve gıda alerjisi şüphesi hashimato hastalarında daha az gözlenirken, iki grubun karşılaştırmasında istatistiksel anlamda fark görülmedi (p değerleri sırasıyla 0,055, 0,473, 0,724). Atopik dermatit semptomları hashimato tanılı hastalarda daha sık gözlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı(p=0,206). Sonuç: Astım semptomları; hashimato tanılı hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük oranda bulundu. Alerjik rinit semptomları, ilaç ve gıda alerjisi şüphesi hashimato tiroiditli grupta daha az gözlenirken, iki grubun karşılaştırmasında istatistiksel anlamda fark görülmedi. Atopik dermatit semptomları, hashimato tiroiditli grupta kontrol grubuna göre daha yüksek oranda gözlenirken, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Erişkinlerde otoimmün hastalıklarla alerjik hastalık sıklığı arasındaki ilişki ile ilgili yeterli çalışma yoktur. Otoimmünite ve atopi-alerji ilişkisini değerlendirecek daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The fact that allergic and autoimmune diseases use different T helper pathways that work in balance has raised the suspicion that there may be an inverse link between both disease groups. In this study, it was aimed to determine the frequency of allergic diseases in patients with Hashimoto's thyroiditis, one of the most common autoimmune diseases. Material and Methods: A total of 19 questions consisting of the European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) questionnaire, allergic disease symptoms were questioned to the 200 patients with Hashimoto's thyroiditis followed up in the Internal Medicine and Endocrinology outpatient clinics of our hospital and to the 200 healthy adults without any autoimmune disease. Results: The study included 200 patients with Hashimato thyroiditis and 200 adults who did not have any autoimmune disease, and their ages were between 18-64(n=400). Of those included in the study, 304 (76.0%) were female and 96 (24.0%) were male. Asthma symptoms according to the ERCHS test questionnaire; It was found to be statistically lower in patients with hashimoto's diagnosis compared to the control group(p values respectively 0,003, 0,048, 0,046, 0,049, 0,026). Allergic rhinitis, symptoms, suspicion of drug and food allergy were observed less in Hashimoto patients, but there was no statistical difference in the comparison of the two groups(p values respectively 0,055, 0,473, 0,724). Atopic dermatitis symptoms were observed more frequently in patients with a diagnosis of Hashimoto and were not found to be statistically significant (p=0.206). Conclusion: Asthma symptoms; It was found to be statistically lower in patients with hashimoto's diagnosis compared to the control group. While symptoms of allergic rhinitis, suspicion of drug and food allergy were less common in the group with hashimoto thyroiditis, no statistical difference was observed in the comparison of the two groups. While atopic dermatitis symptoms were observed at a higher rate in the group with hashimoto thyroiditis than in the control group, this difference was not statistically significant. There are not enough studies on the relationship between autoimmune diseases and the frequency of allergic diseases in adults. There is a need for more comprehensive studies to evaluate the autoimmunity and atopy-allergy relationship.