Sığır fötuslarında ileal Peyer plaklarının gelişimi üzerinde ışık ve elektron mikroskobik çalışmalar
The Light and electron microscopic investigations on development of ileal Peyer's patches in fetal calves
  1. Tez No: 123797
  2. Yazar: FEYZULLAH BEYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT NURİ AŞTI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dom epiteli, FAE, fötus, gelişim, M hücresi, sığır, Bovine, development, dome epithelium, FAE, foetus, M cell
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
48 ÖZET Sığır fötuslarında ileal Peyer plaklarının gelişimi üzerinde ışık ve elektron mikroskobik çalışmalar Bu çalışmanın amacı, sığır fötuslarında ileal Peyer plakları ve bu plakların üzerini örten dom epitelinin gelişimini ışık ve elektron mikroskobik olarak incelemektir. Çalışmada, 30 adet sağlıklı, değişik yaşlardaki sığır fötuslarının ileum'undaki Peyer plaklarından alınan doku örnekleri materyal olarak kullanıldı. ilk ileal primordiyal Peyer plağına gebeliğin 157-173. günleri arasında rastlandı. Gebeliğin 195-200. günleri arasında primordiyal dom-folikül yapıları gözlenirken, 227-242. günler arasında Peyer plaklarının agregat lenf foliküllerinden oluştuğu görüldü. Gebeliğin 271. gününde ise foliküllerde sentrum germinativumların şekillendiği ve foliküllerin histolojik olarak gelişmiş hale geldiği belirlendi. FAE'nin 7,5. aydan itibaren sadece M hücrelerinden oluştuğu gözlenirken, intraepiteliyal hücrelerin sayısının ilerleyen yaşla birlikte arttığı dikkati çekti. Bununla birlikte intraepiteliyal T lenfosit, B lenfosit, makrofaj, nötrofil lökosit ve pironinofilik hücrelere rastlandı. Tipik plazma hücreleri ise gelişimin hiçbir döneminde gözlenmedi. Işık mikroskobik olarak, çeşitli gelişme dönemlerinde dom epitelinin komşu bağırsak villus epitellerini döşeyen hücrelere göre daha kübik olduğu ve daha eozinofilik boyandığı görüldü. Gebeliğin son ayında ise hücrelerin şekillerinin kübikten prizmatiğe değiştiği, eozinof ilinin ise daha da arttığı dikkati çekti. Elektron mikroskopta, gelişimin büyük bir bölümünde M hücrelerinin kübik, gebeliğin son ayında ise prizmatik şekilli olduğu, artan yaşla birlikte sitoplazmada özellikle mitokondriyon ve diğer organallerin sayısında artış olduğu gözlendi. Genç dönemlerde M hücrelerinin apikal yüzeylerinin kısa, seyrek mikrofoldlara sahip olduğu görülürken, ilerleyen yaşlarda apikal yüzeyleri birbirinden farklı M hücrelerine rastlandı.
Özet (Çeviri)
49 SUMMARY The light and electron microscopic investigations on development of ileal Peyer's patches in fetal calves The purpose of this study was to investigate to the development of ileal Peyer's patches and dome epithelium in fetal calves at the light and electron microscopic level. In this study, ileal Peyer's patches samples taken from 30 healthy different ages of fetal calves were used as a material. Primordiyal Peyer's patches were first detected in the ileum of fetal at about 157-173 days of gestation. Dome-follicle promordia were seen 195-200 days of gestation and aggregated lenf follicles were detected at 227-242 days of gestation. Peyer's patches follicles had germinal centers and were histologically mature at 271 day of gestation. FAE was consist of only M cells after 7,5 month of gestation and an increased number of intraepithelial cells were seen with increased ages. T lymphocytes, B lymphocytes, macrophages, neutrophil leukocytes and pironinophilic cells were detected in intraepithelium of the FAE, but never seen plasma cells in anywhere at development stages. In light microscopy, the epithelial cells covering the dome of Peyer's patches were distinguishable by being more cuboidal and more eosinophilic than the epithelial cells overlying adjacent intestinal villi at different stages of development. At the last month of the gestation, figures of cells were seen as developing from cuboidal to columnar and had become more eosinophilia. In electron microscopy, M cells generally were cuboidal at stages of development, but were columnar at last month of gestation. With increased ages, especially, an increased number of mitochondria and other organels were seen in the cytoplasm of cells. In early stages, M cells were had small and sparse microfolds, but M cells with different apical surfaces were seen at increased month of gestation.