İneklerde geç postpartum dönemde PRID ve CIDR-B ile PGF 2 alfa (İliren) kombinasyonunun fertilite parametrelerine etkisi
Effect of PRID and CIDR-B PGF 2 alpha (İliren) combination with on fertility parameters of cows in late postpartum period
- Tez No: 123796
- Danışmanlar: PROF.DR. SELİM ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: PRSD, CIDR-B, PGF2a, inek, fertilite parametreleri, PRID, CIDR-B, PGF^x, cows, fertilty parameters
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
53 ÖZET İneklerde Geç Postpartum Dönemde PRID ve CIDR-B İle PGF2a (İliren®) Kombinasyonunun Fertilite Parametrelerine Etkisi Sunulan çalışmada PRID (Abbovestrol®, Sanofi, Fransa) ve CIDR-B'nin (InterAg, Hamilton NZ) PGF2a (İliren®, İntervet, İstanbul, Türkiye) ile kombinasyonunun fertilite parametrelerine olan etkisi araştırılarak elde edilen bulgular değerlendirildi. Çalışma materyalini Ankara Bala Tarım İşletmesine ait postpartum 45- 55. günler arasında bulunan, ortalama yaşı 4,8 olan ve ortalama süt verimi 28 litre olan toplam 45 Holstein inek oluşturdu. Çalışmaya alınan ineklere PRID (n:15) ve CIDR-B (n:15) intravaginal yolla uygulandı. Bir grupta kontrol (n:15) grubu olarak ayrıldı. Çalışma ve kontrol grubundaki ineklerden uygulamanın 0, 4, 8, 12. günleri, östrus ve ovulasyon zamanında kan alındı. Çalışma grubunda PRID ve CIDR-B' nin çıkarıldığı gün 3,5 mi PGF2« iv. yolla uygulandı, östrus semtomu gösteren ineklere suni tohumlama yapıldı ve tüm gruplarda üçüncü tohumlama sonrasına kadar alınan sonuçlar değerlendirildi. PRID Spirali uygulanan ineklerin %53,3'ünde, CIDR-B uygulanan ineklerin %66,6'sında vaginal suppurasyon saptandı. PRID ve CIDR-B grubunda östrus semptomları %93,3 oranında gözlenirken, kontrol grubunda bu oran %66,6 olarak belirlendi. Uygulama bitimi- östrus görülme zamanının PRID grubunda 2,5+1,3 gün, CIDR-B grubunda 3,9+2,0 gün olduğu tespit edildi. Her iki grup arasındaki fark istatistiksel yönden önemli bulundu (p0,05). Yapılan çalışma sonucunda her iki uygulama şeklinin seksüel senkronizasyon amacıyla kullanılabileceği ve elde edilen fertilite parametrelerinin birbirine yakın olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY Effect of PRID and CIDR-B PGF2a (iliren®) combination with on fertility parameters of cows in late postpartum period In this study, effect of combination of PRID (Abbovestrol®, Sanofı, Fransa) and CIDR-B (İnterAG, Hamilton NZ) with PGF201 (İliren®, Intervet, İstanbul, Türkiye) on fertility parameters were investigated and evaluated. Forty-five Holstein cows, which a mean milk yield of 29 litres and a mean age of 4.8 between days 45-55 postpartum from Ankara Bala Tarım İşletmesi were used as material of the study. Cows were inserted PRID (n:15) or CIDR-B (n:15) intravaginally. The remaining cows (n:15) were used as control group. Blood samples were taken on days 0, 4, 8, 12 and at oestrus and immediately after ovulation from all cows. At the time of PRID and CIDR-B removel, 3.5 ml PGF201 administered i.v. Cows observed in behavioral oestrus were artificially inseminated and results until after third inseminations were evaluated in all groups. Vaginal suppuration was observed in 53.3% of cows in which PRID Spirals were inserted and 66.6% of cows in which CIDR-B were inserted. While the percentage of oestrus detection was 93.3% for PRID and CIDR-B group, it was 66.6% in for control group. It is found that intervals between the end of the treatment and time of behavioral oestrus were 2.5±1.3 and 3.9±2.0 days in PRID and CIDR-B groups, respectively. The difference between these two groups was statistically important (p0.05). In conclusion, both of PRID and CIDR-B treatments could be used for sexual syncronization and their effects on obtained fertility parameters are similar.