Diabetes mellituslu hastalarda verilen diyabet eğitimi sonrası BKI kan glukozu HBA1C ve kan lipid seviyelerindeki değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of the variations in BMI, blood glucose, HBA1C and blood lipid of patients with diabetes mellitus after their education for their disease
  1. Tez No: 123806
  2. Yazar: NURAN METİNARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEMET ÇORAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Hematoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Eğitim, Kan Glukozu, Glikohemoglobin, Kan Kolesterolleri 34
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
7.ÖZET DIABETES MELLİTUS'LU HASTALARDA VERİLEN DİYABET EĞİTİMİ SONRASI BKL KAN GLUKOZU, HBAıC VE KAN LİPİD SEVİYELERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinde yatarak ve ayaktan takip edilen 65 diyabetli üzerinde yürütülen bu çalışmada eğitimin etkinliği ve eğitime etkili faktörler araştırılmıştır. Bu çalışmada hastalar 4-6 aylık bir eğitim sürecinden geçirilmiştir. Hastalar eğitim sırasında hem eğitimden önce hem de sonra birebir görüşmelere alınmış ayrıca toplantı şeklinde bilgi sunumları ile eğitim tamamlanmıştır. 4-6 ay sonunda hastaların kan glukoz Hb AıC, kolesterol, LDL kolesterol, VLDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri çalışma öncesinde alman değerlerle karşılaştırılmıştır. Kan glukoz, HbAıC, kolesterol, LDL kolesterol, VLDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinde diyabet eğitimi sonrası anlamlı düzelmeler görülmüştür (P0,05). Eğitim genç (20- 40 yaş), diyabet yaşı küçük (0-4 yıl)ve diyabet komplikasyonu görülmeyen hastalarda daha etkili bulunmuştur. Daha önce diyabet eğitimi alan ve almayan bireylerin aynı düzeyde diyabet eğitiminden yararlandığı bu sebeple eğitimde, bilgi sunumundan ziyade motivasyonun önemli olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda, her yaş grubundaki diyabetlinin eğitimden belli ölçüde yararlandığı ve eğitimle ilgisi olan bireylerin her tür eğitim kaynağından faydalanmaya çalıştığı görülmüştür. Sonuç olarak, diyabet eğitiminin diyabetli yaşamı ve sağlığının iyileştirilmesi açısından önemli olduğu görülmüş, özellikle diyabet eğitimine yeni tanı alan, genç ve henüz diyabet komplikasyonu gelişmeyen gruplarda daha fazla önem verilmesi ve diyabetlilere çeşitli eğitim kaynaklarından hizmet verilmesi gerektiği, en önemlisi de eğitim denildiğinde bilgi sunumundan ziyade hastanın motive edilmesi ve sıcak bir iletişimle eğitimin uygulanmasının gerekliliği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY EVALIATION OF THE VARIATIONS IN BMI, BLOOD GLUCOSE, HBAiC AND BLOOD LIPID OF PATIENTS WITH DIABETES MELLITUS AFTER THEIR EDUCATION FOR THEIR DISEASE This study, conducted on 65 diabetics as inpatients and outpatients in the Endocrinology and Metabolism Diseases Clinic, Faculty of Medicine, Ankara University aimed to research the effects of training and the factors affecting training. During the study, patients were given a 4-6 month training. Patients were consulted individually before and after the training and also information were given them collectively. At the end of the 4-6 month training, blood glucose, HbAiC, cholesterol, LDL cholesterol, VLDL cholesterol and triglyceride levels of the patients were compared with the values taken before the study. Blood glucose, HbAiC, cholesterol, LDL cholesterol, VLDL cholesterol and triglyceride levels showed considerable improvements after training (P0.05). Training was more effective on young patients (20-40 years old), on the patients with a less diabetic age (0-4 years) and on the patients not having diabetic complications. It was seen that those who had been given and who had not been given diabetic training previously took advantage of the diabetic training at the same level and thus, that motivation was more important than introducing information. At the end of the study, it was observed that each diabetic from each age group took some advantage of the training and those who were interested in training tried to utilize all sorts of training sources. As a result, it is understood that diabetic training is important for improving diabetic life and health and it is determined that diabetic training is required to be handled more importantly for those groups whose diseases are diagnosed newly, who are young and without any diabetic complications and most importantly training should be based on motivating patients rather than introducing information and a warm communication should be established. Keywords : Diabetes Mellitus, Training, Blood Glucose, Glicohemoglobin, Blood Cholesterols 35