Trafik kazası ve travma kurbanlarında bağımlılık yapan maddelerin araştırılması
Screening of abused drugs in traffic accidents and trauma victims
  1. Tez No: 123815
  2. Yazar: BANUÇİÇEK YÜCESAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, madde bağımlılığı, travma, travma skoru, Alcohol, drug dependence, trauma, trauma score
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Kimya ve Adli Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
142 ÖZET Trafik Kazası ve Travma Kurbanlarında Bağımlılık Yapan Maddelerin Araştırılması Bu çalışmada çok eski zamanlardan bu yana büyük bir sorun oluşturan ve ülkemizi olduğu kadar tüm dünya ülkelerini de tehdit eden önemli bir konu, yani alkol ve madde bağımlılığı incelenmiştir. Bu inceleme sırasında trafik kazası ve travma olaylarına maruz kalan hasta populasyonu ele alınmıştır. Çalışmamız göstermiştir ki; alkol ve madde kullanımı ile hastaların karıştıkları suç oranları artmaktadır. Bu hasta populasyonu genel içinden seçilmiş olmasına karşın, madde kullanımı olan kişilerin dahi tespiti mümkün olmuştur. Yaptığımız incelemede 102 hastanın 4 tanesinde madde kullanımı tespit etmiş bulunuyoruz. Bunun yanı sıra alkol kullanımının daha yaygın olduğunu ( 40 hasta ) görmekteyiz. Madde kullanan kişilerin alkolü de beraberinde kullandığını ve alkol-madde bağımlısı kişilerin tamamının gece ortaya çıkan travma vakalarına karıştıklarını da gözlemlemekteyiz. Yine alkol ve maddenin birlikte kullanıldığı durumlarda hastaların travma skorlarının diğerlerine nazaran daha düşük bulunduğunu, bunun da bu kişilerin daha ciddi travma olaylarıyla yüzyüze kaldığını tespit etmiş bulunuyoruz. Bunu iki tip travma skoru ile de teyit ettik. Trafik kazası geçiren hastaların genel populasyona göre alkol kullanma sıklığının daha fazla olduğunu gördük. Alkol + madde kullanıcılarının ise daha çok darp ve bıçaklanma vakalarıyla yüzyüze kaldığını gözledik. Yalnız madde kullanımı tesbit etmedik. Ancak bunun nedenim bu çalışmanın Ankara ilinde yapılmış olması olduğunu düşünmekteyiz. Emniyet Genel Müdürlüğü verileri de göstermektedir ki; Türkiye'de madde kullanıcılarının büyük bir kısmı İstanbul ili sınırlarında ikamet etmektedir. Ankara daha taşraya yakın bir il olduğundan madde kullanımı çok yaygın değildir. Bu çalışmada 102 hastadan idrar ve kan örneklerini topladık. Kan örneklerinden Gaz Likit Kromotografisi ile etilalkol tayini yaptık. İdrar örneklerinden ise CEDİA ile madde taraması yaptık. Sonuçta yaptığımız tüm değerlendirmeler gösterdi ki; hedef kitle olarak 20-30 yaşlar arası erkek populasyonu seçmeli, madde ve alkol bağımlılığı açısından bu143 kişilerin sosyokültürel yaşamlarını düzeltmeye çalışmalıyız. Uyuştum kullanımı, ülkemizde henüz çok fazla problem teşkil etmese de, aşağıdaki önlemlerin alınmasının gerekliliği mutlaktır: (a) vatandaşlarımızın temel sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanabilmesi (b) kronik sağlık problemleri olan hastalara bakım ve desteğin sağlanması (c) toplumun yaşam tarzının sağlıklı yönde geliştirilmesi (d) alkol, tütün ve bağımlılık yapan maddelerin bireysel, sosyal ve ekonomik zararlarının azaltılması (e) bağımlılık tedavisi konusunda oluşabilecek kuşkuların giderilmesi (f) tedavi konusunda olumsuz görüşü olan bağımlıların tedavinin gerekliliğine ikna edilmeleri.
Özet (Çeviri)
144 SUMMARY Screening of Abused Drugs In Traffic Accidents and Trauma Victims Alcohol consumption and drag addiction, growing problem of world's developed countries, are considered to be a major contributor to trauma, and have been shown to have a significant association with injuries and deaths in incidental, suicidal and especially traffic accidents. The aim of this study is to determine the prevalence and patterns of alcohol and drag use in patients with major trauma. According to the results obtained in the current study, alcohol or/and drug addicted patients have more tendency in committing crimes. Although patients are chosen randomly from a big population, drag addicted people were even observed. Four drug addicted people were investigated among 102 traumatized patients. Besides this investigations, it is also obvious that alcohol usage in traumatic patients is more frequent than drag misuse. People who use both alcohol and drug are involved in accidents occuring predominantly in the nighttime. In patients who use drug+alcohol together, trauma scores turned out to be lower than that who were also involved in traumatic events but investigated to be unexposed. In addition alcohol+drug usage brings about more serious traumatic damage. The results were calculated and confirmed by two types of trauma scores. This study underscores the likelihood of alcohol-related traffic accidents which is greater than that of non-alcohol-related and is enchanced when linked to night-time driving. Patients who use alcohol+drug encounter most frequently to strokes and stabbings. Only drag dependence is not observed. However, this result is highly related with the patient's population which is chosen from a more province city, Ankara when compared to İstanbul. The study group had surplus plasma quantitatively analysed for ethanol concentration by gas-liquid chromatography, and urine samples were screened, via an immunoassay technique, CEDIA, for opiates, cannabinoids, amphetamines, benzodiazepines, cocaine and barbiturates.145 As a result, it is more convenient to choose man aged between 20-30 as a target population. Although drug addiction is not very wide spread in Turkey, we must concentrate on six goal areas for precautions: a) to assure that all people have access to basic health care at reasonable cost. b) to improve care and support for people with chronic health conditions. c) to promote healthy communities and lifestyles. d) to reduce personal, social and economic harm caused by substance abuse- tobacco, alcohol and illicit drugs. e) to prevent skepticism about the benefits of treatment of substance abuse. f) to persuade patients who use drug drug+alcohol with negative attitudes for therapy.