Olay yerindeki delillerin morötesi ışık ile tespiti
Detection of evidence on crime scene with ultraviolet light
  1. Tez No: 123816
  2. Yazar: M. CEM ÇUBUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAHAN SAYGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Olay yeri delilleri, görünür ışık, morötesi ışık, morötesi yansımalı görüntüleme sistemi (RUVIS), On scene evidences, visible light, ultraviolet light, reflected ultraviolet imaging system (RUVIS)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
84 ÖZET Olay Yerindeki Delillerin Morötesi Işık ile Tespiti Bu çalışmada, laboratuar incelemelerinde çok sık karşılaşılan delil türlerinin değişik cins yüzeyler üzerinde morötesi ışık kullanılarak saptanması, sonuçların görünür ışık ve morötesi yansımalı görüntüleme sistemi ile elde edilen sonuçlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Delil türleri olarak seçilen işleme tabi tutulmamış ve superglue uygulanmış parmak izleri, kağıt üzerindeki silintiler, tozlu ayakkabı izleri, tahta ve cam parçacıkları, saç telleri, kan, meni ve tükürük lekeleri, CS-16 cihazı ile elde edilen görünür ışık; kısa, orta ve uzun dalgaboyundaki morötesi ışık; kısa dalgaboyundaki morötesi ışığın gelişmiş bir kullanım şekli olan morötesi yansımalı görüntüleme sistemi ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmalar sonucunda, cam ve tahta parçacıkları ile kan ve meni leke tespitlerinin morötesi ışık ile etkin bir şekilde yapılabildiği gözlemlenmiştir. Morötesi yansımalı görüntüleme sistemi kullanılarak diğer ışık kaynakları ile başarısız olunan delillerin saptanmasında yüksek bir başarı oranı elde edilmiştir. Bu sistem, değişik renklerden meydana gelen parçalı yüzeylerde zeminin tek renk olarak görünmesini sağlayarak, parmak izi detaylarının biz kullanıcılar tarafından daha net olarak görüntülenmesine de yardım etmiştir. Görünür ışık yardımıyla kan ve meni lekeleri ile cam parçacıklarının tespitinde diğer yöntemler kadar başarılı olunmasına rağmen, diğer delillerde morötesi ışık ile morötesi yansımalı görüntüleme sistemi ile daha yüksek bir başarı sağlanmıştır. Morötesi ışık, taşınabilir lambalar vasıtasıyla kolayca elde edilebilmiş ve olay yerinde kullanılabilmiş, diğer yandan tek başına tespitinde başarısız olduğu deliller ise morötesi yansımalı görüntüleme sistemiyle görüntülenebilmiştir. Bu özelliklerin morötesi ışığı olay yerinde görünür ışıktan daha etkin kıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY Detection of Evidences on Crime Scene with Ultraviolet Light In this study, we aimed to detect the evidence types confronted frequently in the laboratory examinations on different kinds of surfaces by using ultraviolet light and to compare the results to the ones gotten from visible light and reflected ultraviolet imaging system. Untreated and superglue fumed fingerprints, erased writings on paper, footwear marks in dust, wood and glass fragments, hair, blood, semen and saliva stains were chosen as the evidence types and the detection of them was carried out with the visible light sourced by CS-16; with ultraviolet light in short, medium and long wavelength; with reflected ultraviolet imaging system which is an updated usage of short wave ultraviolet light. At the end of the study it was concluded that the detection of glass and wood fragments as well as blood and semen stains could be performed effectively with ultraviolet light. In the detection of the evidences which were not found out with the other light sources, great success was accomplished by using the reflected ultraviolet imaging system. This system also helped us as the users visualize the ridge details of fingerprints on multicolored surfaces easier by making the surface seeming single colored. Even if it was accomplished to detect blood and semen stains and glass fragments with the help of visible light as successfully as the other light sources, in the detection of other evidences more success was acquired with ulraviolet light and reflected ultraviolet imaging system. The ultraviolet light could easily be obtained with portable lamps and be used on crime scene, on the other hand the visualization of the evidences that the ultraviolet light was insufficient when it was used alone could be carried out with reflected ultraviolet imaging system. It was ascertained that these features make the ultraviolet light on crime scene more effective than the visible light.