Vitamin E'nin sulu ortamdaki çözünürlüğünü artırmaya yönelik bir formülasyon çalışması
A study on increasing the water solubility of Vitamin E
  1. Tez No: 123840
  2. Yazar: ESİN ÖZMENER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALTAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin E, solubility İn water, enhancing solubility, liquid ciystals, mechanism of enhancing solubility
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 13112
Özet
102 ÖZET Vitamin E' nin Sulu Ortamdaki Çözünürlügünü Arttırmaya Yönelik Bir Formülasyon Çalışması Bu çalışmanın amacı, yağda çözünen vitaminlerden vitamin E' nin sulu ortamdaki çözünürlüğünü artırarak, preparattan salimini artırmak ve böylece daha düşük dozlarda kullanımı ile daha yüksek biyoyaralılık elde etmektir. Bu doğrultuda vitamin E' nin suda çözünürlüğünü artırmak amacıyla, en çok kullanılan yöntemlerden biri olan yüzey etkin madde kullanımı ile çözünürlüğün artırılması tercin edildi. Literatürde belirtilen formülden hareketle, değişik yüzey etkin maddeler ve vitamin E' nin çözünmesini kolaylaştıran yardımcı maddeler değişik oranlarda kullanılarak, çeşitli formüller lıazırlanmıştir. Ayrıca yardımcı madde olarak değişik tipteki tuzlarm çözünme hızı ve çözünürlük üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu formüllerin çözünme hızı deneyleri yapılmış, etkin madde salım profilleri karşılaştırılarak incelenmiştir. Çözünme hıza deneyleri sırasında, hazırlanan formüllerdeki vitamin E' nin çözünme ortamındaki tamponla karışması sonucu herhangi bir aşamada sıvı kristal oluşup oluşmadığı ve bunun çözünürlük ve çözünme hızı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hazırlanan formüllerden, sıvı kristal oluşumu gerçekleşmeyenlerde belli oranda tamponla seyreltilerek optik mikroskop kullanılarak emülsiyon damlacık büyüklüğü tespit edilmiş ve damlacık büyüklüğünün etkin madde çözünürlüğü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak hazırlanan formüllerde, değişik yardımcı maddelerin ve tuzların kullanımı ile temel formüle göre daha yüksek çözünme hızı ve çözünürlük elde edilebileceği gösterilmiştir. Etkin maddenin çözünme hızı ve çözünürlüğünde,103 çözünme hızı sırasında sıvı kristal oluşumunun veya ortamda oluşan emülsiyonlann damlacık büyüklüğünün etkili olabileceği görülmüştür. Anahtar Sözcükten Vitamin E, Sulu Ortamda Çözünürlük, Sıvı Kristal, Çözünürlük Arttırma,.Çözünürlük Artırma Mekanizmaları.
Özet (Çeviri)
104 SUMMARY A Study On Increasing The Water Solubility of Vitamin E The aim of this study is to increase the water solubility of Vitamin E,which is a fat soluble vitamin, in order to obtain a higher bioavailibility by administrating lower doses. In order to increase the water solubility of Vitamin E, one of the most commonly used methods, which is increasing me solubility by using surface active agents was preferred. Based on a formulation in the literature, various formulations were prepared by using different surface active agents and auxiliary agents in different proportions to enhance the solubility of Vitamin E. Also effects of different types of salts on the dissolution and solubility were investigated. Dissolution tests of these formulations were done and dissolution profiles were investigated by comparison. During the dissolution tests, investigations were carried out on whether there was a formation of liquid crystals or not, due to mixing of Vitamin E in formulations, and its effect on solubility and dissolution profiles. The formulations, in which liquid crystal formations didn't occur, were diluted in known proportions of the buffer solution and emulsion droplet size was determined. Effects of droplet size on the drug solubility was also investigated. As a result, it was shown that, by using different auxiliary agents and salts, a higher dissolution rate and solubility,when compared to the base formulation, could be obtained. It was also determined that, formation of liquid crystals during dissolution tests and droplet size of emulsions formed in the media could effect solubility and dissolution profile of the drug.105