Farklı yüzey işlemleri uygulanmış alaşım gruplarına bakteri tutunmasının in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the bacterial retention to dental alloy surfaces subjected to different surface treatments
  1. Tez No: 123841
  2. Yazar: IŞIN ARAÇ KARAHANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. KEVSER AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteri tutunması, fiziksel buharlaştırma yöntemi, hidrofobisite, ince kaplamalar, temel alaşım, Bacterial retention, base alloy, hydrophobicity, physical vapor deposition, thin coatings
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 11118
Özet
ÖZET Farklı Yüzey İşlemleri Uygulanmış Alaşım Gruplarına Bakteri Tutunmasının İn Vitro Değerlendirilmesi Çalışmamızda temel metal alaşımı üzerine, farklı yüzey işlemleri olarak fiziksel buharlaştırma yöntemi ile ince kaplamalar hazırlanarak elde edilmiş yüzeylerin bakteri tutunmasına etkilerinin, materyal ve bakteri hidrofobisiteleri göz önüne alınmak sureti ile (hidrofobik etkileşim çerçevesinde) koloni sayımı ile in vitro olarak incelenmesi amaçlandı. Sabit protez uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bir Ni-Cr alaşımından 21 adet döküm örnek elde edilerek metalürjik polisajları tamamlandı. Örneklerden 7 tanesi kontrol grubu olarak değerlendirilirken,? tanesine TİN, diğer 7 tanesine de ATEKT kaplama yapıldı. Kaplamalar O.D.T.Ü. KOSGEB Teknoplazma İleri Teknoloji Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketindeki Kaplama Reaktöründe, Teknoplazma TPVD 850 Reaktif Magnetron Saçtırma Sistemi ile gerçekleştirildi. Örnek gruplarının yüzey pürüzlülük değerleri profilometre yardımı ile belirlenerek istatistik olarak değerlendirildi. Test bakterileri olarak S.mutans RSKK 676 ve S. sanguis KÜEN 1566 suşlan kullanıldı. Örnek gruplarının test bakterilerine karşı antibakteriyel etkileri disk difüzyon yöntemi ile değerlendirildi. Örnek yüzeylerinin temizlenmesinde yararlanılan deneysel işlemler, temas açısı ölçümleri ve mikrobiyolojik çalışmalar öncesinde tekrarlandı. Deneysel pelikılm hazırlanması için örnekler, 7 genç bireyden toplanarak santrifüj edilen total tükürük içerisine daldırılarak iki saat bekletildi. Materyal hidrofobisiteleri yapışık damlacık yöntemi ile ve pelikıl yokluğunda ve varlığında olmak üzere (iki kere distile edilmiş su kullanılarak) incelendi. Belirlenen temas açısı değerleri kullanılarak, Dupre ve Young formüllerinin kombinasyonu aracılığı ile adezyonun iş gücü (Wa) değerleri hesaplandı ve sonuçlar istatistik olarak değerlendirildi. Bakteri hidrofobisiteleri, apolar bir solvent olan hekzadekan'a adezyon. yöntemi ile belirlendi. Farklı örnek gruplarının bakteri tutunmasına etkileri, pelikıl yokluğu ve varlığında olmak üzere iki aşamada, bakteri koloni sayımı ile incelendi ve istatistik değerlendirmeler yapıldı. Örnek gruplarında elemental analiz için EDS'den yararlanıldı. Çalışmamızın sonucunda tüm örnek gruplarında yüzey pürüzlülüğünün (Ra) eşdeğer ve bakteri adezyonu yönünden etkili olmayacak kadar düşük olduğu; PVD kaplamaların kontrol grubundaki elementleri maskeledikleri; hidrofilik özellik sergileyen tüm örnek yüzeylerinde gerek yüzey enerjisi ve gerekse Wa değerlerinin pelikıl sonrası arttığı; test bakterilerinin düşük hidrofobik özellik gösterdikleri; pelikıl sonrası bakteri tutunmasının azaldığı; bakterilerin TİN grubu örneklerde en çok, Ni-Cr grubu örneklerde en az sayıda tutundukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
ıı: SUMMARY In Vitro Evaluation of the Bacterial Retention to Dental Alloy Surfaces Subjected to Different Surface Treatments The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of thin coatings (as different surface treatments) on bacterial retention, which were applied on a base metal alloy via Physical Vapor Deposition (PVD), considering bacterial and alloy surface hydrophobicities. i 21 specimens were cast from a Ni-Cr alloy used conventionally in fixed prosthodontics and polished metallographically.7 of the specimens were left as control group, 7 were coated with TiN and 7 with ATEKT at Middle East Technical University, KOSGEB, Teknoplazma Advanced Technology Materials Industry and Trade Corporation by Teknoplazma TPVD 850 Reactive Magnetron Sputtering System. Surface roughnesses of the samples were estimated using profilometer and analyzed statistically. S.mutans RSKK 676 and S.sanguis KÜEN 1566 were used in this study. The antibacterial effects of test surfaces on the selected bacteria were evaluated by disc diffusion method. Cleaning procedures were repeated before every step of the experiment including contact angle measurements and microbiological tests. In order to allow the formation of an experimental pellicle, samples were incubated with pooled human whole saliva obtained from 7 young donors and clarified by centrifugation for two hours. The hydrophobicities of the test surfaces were determined by water contact angles (sessile drop technique) before and after pellicle coating employing double distilated water. Using the contact angle values, work of adhesion (Wa) values were calculated by a combination of Dupre's and Young's equations and these results were analyzed statistically. The hydrophobicities of the bacteria were evaluated by quantifying adhesion to hexadecane which is an apolar solvent. The effects of different test groups on bacterial adhesion were determined by colony counting with and without pellicle coating and the results were statistically evaluated. Energy dispersive x-ray microanalysis system was used to analyze the surfaces of test groups. Our results showed that the average roughness (Ra) values of the test groups were equivalent and low enough so as to have no effect on bacterial adhesion ; PVD coatings masked the elements of the base alloy; after pellicle coating, surface energy and Wa values of test surfaces all of which are hydrophilic increased; both of the bacteria tested were found highly hydrophilic; bacterial retention was decreased after pellicle coating; the biggest count of adhering bacteria irrespective of strain was obtained for TiN coating and the smallest count for Ni-Cr alloy (control group).