İnfluenza virüs antijeni içeren çoklu (S/Y/S) emülsiyon formülasyonlarının geliştirilmesi, in vitro ve in vivo değerlendirilmesi
Development of multiple (W/O/W) emulsions containing influenza virus antigens, in vitro and in vivo evaluation
  1. Tez No: 123842
  2. Yazar: GÖKHAN HAYTA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ASUMAN BOZKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Adjuvan. İmmünite. influenza antijenleri, influenza aşısı, S/Y/S çoklu emülsiyonlar, Adjuvant, Immunity, Influenza antigens, Influenza vaccine, W/O/W multiple emulsions
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 15128
Özet
115 ÖZET Influenza Virüs Antijeni İçeren Çoklu (S/Y/S) Emülsiyon Formülasyonlarının Geliştirilmesi, İn vitro ve İn vivo Değerlendirilmesi Bu tez çalışmasında influenza virüs yüzey antijeni (Hemaglutinin) içeren adjuvan etkili taşıyıcı bir sistem; S/Y/S çoklu emülsiyon formülasyonlarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. S/Y/S çoklu emülsiyonları hazırlama yöntemi olarak modifiye iki basamaklı hazırlama yöntemi kullanılmıştır. Stabil S/Y/S çoklu emülsiyon formülasyonlarının geliştirilmesinden sonra F29, F33 ve F35 kodlu formülasyonlar seçilmiş ve bu formülasy onlar stabilite açısından 3 ay boyunca incelenmiştir. Bu formülasyonların stabilitelerini değerlendirmek için mikroskobik inceleme, iç ve dış su fazlarının ozmotik basıncının tayini, pH tayini, damlacık büyüklüğü tayini ve viskozite tayini yapılmıştır. İnfluenza antijeni içeren F29, F33 ve F35 kodlu formülasyonlarda Hemaglutinin tayini SDS-PAGE (Gümüş Boyama) ve in-vitro antijen şahmında miktar tayini ise Mikrobikinoninik asit (MikroBCA) yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. F29, F33 ve F35 kodlu formülasyonların oluşturduğu bağışık yanıt sıçanlarda araştırılmış ve sonuçlar ticari preparatın oluşturduğu bağışık yanıt ile kıyaslanmıştır. Bağışık yanıt Hemaglütinasyon İnhibisyon Testi (HAI) ile ölçülmüştür. HAI verileri Wilcoxon ve Kruskal Wallis testleri ile değerlendirildiğinde, her 3 formülasyonda ticari aşıdan daha etkili bulunmuş, özellikle F35 kodlu formülasyon in-vivo deneylerin yürütüldüğü süre boyunca %100 bağışıklama ile sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
116 SUMMARY Development of Multiple (W/O/W) Emulsions Containing Influenza Virus Antigens, In vitro and In vivo Evaluation In this study, investigations have been carried out to prepare adjuvant active delivery systems; W/O/W multiple emulsion formulations, containing influenza virus surface antigen Hemagglutinin. A modified two-stage emulsification method has been used to prepare W/O/W multiple emulsions. After improving W/O/W multiple emulsion formulations, F29, F33 and F35 formulations were selected for the stability study that is continued for 3 months. To evaluate the stability of these formulations; microscobic observation, osmolalities of the internal and external aqueous phases, pH, globule size and viscosity were determined. SDS-PAGE (silver staining) was used to determine hemagglutinin and microbicinchoninic acid (MicroBCA) method was used to determine the in vitro release rates of the antigen in F29, F33 and F35 formulations. Immune responses of F29, F33 and F35 were investigated in rats and compared with the immune response raised against the commercial vaccine. Immune responses were determined with Hemagglutination-inhibition (HAI) assay. HAI datas were evaluated statistically with Wilcoxon and Kruskal Wallis tests. All three formulations were found to be more effective than the commercial vaccine while F35 formulation was resulted with 100% immunity for the period of time that in vivo prosedures were continued.