Sığırların infeksiyöz keratokonjunktivitis hastalığının sero-prevalansının ELISA ve AGID testi ile belirlenmesi
Determination of sero-prevalence of infectious bovine keratoconjunctivitis disease by ELISA and AGID
  1. Tez No: 123855
  2. Yazar: LALE ATASEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE ERDEĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, Moraxella bovis, seroloji, ELISA, IBK, İmmuno-diffusion, Moraxella bovis, Serology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
53 ÖZET Sığırların İnfeksiyöz Keratokonjunktivitis Hastalığı'nın Sero-Prevalansinin ELISA ve AGID Testi İle Belirlenmesi Bu çalışmada, sığır serumlarında M. bovis 'e karşı şekillenen antikorların saptanması ve sero-prevalansın ELISA ve AGID ile belirlenmesi amaçlandı. Araştırmada Bursa, Bolu- Düzce- Gerede bölgesi, Kars'daki ve Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Karaköy, Gelemen ve Bala Tarım İşletmelerin'deki sığırlardan alman toplam 552 kan serumu incelendi. M. bovis'e karşı oluşmuş serum antikorları ELISA ve AGID yöntemleri ile saptandı. Çalışma sonucu sero-prevalans ELISA ile % 26.3, AGID ile % 5.6 olarak belirlendi. Sonuçlara göre, en yüksek sero - pozitiflik oranı (% 36.5) 12-24 aylık hayvanlarda saptandı. Klinik bulgu gösteren hayvanlara ait serumların % 26.1 'i ELISA, % 5.8'i ise AGID testi ile pozitif bulundu. Klinik bulgu göstermeyen hayvanlara ait serumların ise % 26.3 'ü ELISA, % 5.6'i AGID testi ile pozitif bulundu. Klinik bulgu gösteren ve klinik bulgu göstermeyen hayvanlarda aynı oranda pozitiflik saptanması nedeniyle, klinik bulguların IBK'nın sürüdeki oranı hakkında kesin bilgi vermeyeceği, bu amaçla etkeninin izolasyon ve identifikasyonunun yapılması, serolojik testlerden yararlanılması gerektiği ve ELISA'nın M. bovis'e karşı şekillenen antikorların saptanmasında uygun bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Determination of Sero-prevalence of Infectious Bovine Keratoconjunctivitis Disease by ELISA and AGID. The purpose of this study was detection of antibodies against M bovis and determination of sero-prevalence by ELISA and AGID. In the study, 552 bovine sera from Bursa, Bolu-Diizce-Gerede region, Kars and Karaköy, Gelemen, Bala Agriculture Administrations were investigated. Serum antibodies against M. bovis was detected with ELISA and AGID test. Consequently, sero-prevalence was determined as 26.3 % with ELISA and 5.6 % with AGID. According to the results, the highest sero-positiveness was detected in the animals aged between 12-24 months. In the sera of animals with clinical signs, 26.1 % were found sero-positive by ELISA and 5.8 % were found sero-positive by AGID. In the sera of animals without clinical signs, 26.3 % were found sero-positive by ELISA and 5.6 % were found sero-positive by AGID. Because of the detection of same sero-positiveness percentage in animals showed clinical signs and in animals without clinical signs, it is concluded that clinical signs didn't give knowledge about the exact percentage of IBK, isolation and identification of the agent and serological tests were necessary, and ELISA was available for the detection of antibodies against M bovis..