Sığırlarda oküler infeksiyonlardan izole edilen Moraxella osloensis'in moleküler tanımlanması ve antibiyotik direnci
Molecular identification and antibiotic resistance of Moraxella osloensis isolated from ocular infections in cattle
- Tez No: 997792
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İnfeksiyöz keratokonjunktivitis, Moraxella spp, antibiyotik direnci, fenotipik tanı, 16S rRNA, sığır, Infectious keratoconjunctivitis, Moraxella spp, antibiotic resistance, phenotypic diagnosis, 16S rRNA, cattle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Sığırlarda Oküler İnfeksiyonlardan İzole Edilen Moraxella osloensis'in Moleküler Tanımlanması ve Antibiyotik Direnci Uçan N. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Mikrobiyolojisi Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu çalışmada, infeksiyöz keratokonjunktivitis (İBK) belirtileri gösteren sığırların konjunktival sürüntü örneklerinden elde edilen aerobik bakteriyel etkenlerin konvansiyonel ve genotipik yöntemlerle tanımlanması, sığırlarda oküler enfeksiyonlarla nadir ilişkilendirilen Moraxella osloensis izolatının antimikrobiyal direnç profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Haziran 2024–Mayıs 2025 döneminde altı işletmeden, klinik olarak İBK şüphesi bulunan 62 sığırdan toplam 62 konjunktival sürüntü örneği alınmıştır. İzolatların fenotipik tanımlaması konvansiyonel yöntemlerle yapılmış, tür düzeyindeki identifikasyon ise 16S rRNA gen bölgesinin sekans analizi ile gerçekleştirilmiştir. Moraxella şüphesi taşıyan izolat ayrıca otomatik tanımlama sistemi (VITEK® 2) ile de incelenmiştir. Antibiyotik duyarlılık testi, disk difüzyon yöntemi kullanılarak yedi farklı antimikrobiyal aileyi temsil eden toplam sekiz antibiyotik ile yapılmıştır. Bulgular: Alınana 62 konjunktival sürüntü örneğinin, 32'si Gram pozitif, 12'si Gram negatif olmak üzere toplam 44'ünde (%71) bakteriyel üreme saptanmıştır. Gram negatif izolatlar arasında yer alan bir suşun 16S rRNA gen bölgesine (1091 bp) ait dizinin BLASTN analizi sonucunda M. osloensis türü ile yüksek derecede dizisel benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. En güçlü eşleşme, M. osloensis strain A1920 referans dizisi ile %98,2 kimlik ve %99 kapsama oranı ile saptanmıştır (GenBank: NR_104936.1; E=0.0). Antibiyogram testi, izolatın yalnızca sefotaksim ve imipeneme duyarlı olduğunu; diğer altı antimikrobiyal gruba karşı dirençli (çoklu antibiyotik dirençli) olduğunu göstermektedir. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışma M. osloensis'in sığırlarda oküler enfeksiyonların etiyolojisinde yer alabileceğini ve bu tür izolatların klinik tedavi seçeneklerini sınırlayabilecek düzeyde antibiyotik direnci taşıyabileceğini göstermektedir. Literatür taramasına göre, bu bulgular Türkiye'de sığırlarda göz enfeksiyonlarından bildirilen MDR M. osloensis izolatını temsil etmekte olup, hayvan ve halk sağlığı açısından One Health yaklaşımı kapsamında dikkatle değerlendirilmesi gereken bir duruma işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Molecular Identification and Antibiotic Resistance of Moraxella osloensis Isolated from Ocular Infections in Cattle Ucan N. Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Veterinary Microbiology Program, PhD Thesis, Aydın, 2025. Objective: This study aimed to identify aerobic bacterial agents obtained from conjunctival swab samples of cattle showing signs of infectious keratoconjunctivitis (IBK) using conventional and genotypic methods, and to determine the antimicrobial resistance profile of Moraxella osloensis isolate, which is rarely associated with ocular infections in cattle. Materials and Methods: Between June 2024 and May 2025, a total of 62 conjunctival swab samples were collected from 62 cattle clinically suspected of having IBK from six farms. Phenotypic identification of the isolates was performed using conventional methods, while species-level identification was achieved through sequence analysis of the 16S rRNA gene region. Isolates suspected of having Moraxella were also examined using an automated identification system (VITEK® 2). Antibiotic susceptibility testing was performed using the disk diffusion with a total of eight antibiotics representing seven antimicrobial families. Results: Of the 62 conjunctival swab samples collected, bacterial growth was detected in 44 (71%), 32 of which were Gram-positive and 12 were Gram-negative. BLASTN analysis of the 16S rRNA gene region (1091 bp) of one strain among the Gram-negative isolates revealed a high degree of sequential similarity to M. osloensis. The strongest match was found with the M. osloensis strain A1920 reference sequence, with 98.2% identification and 99% coverage (GenBank: NR_104936.1; E=0.0). Antibiotic susceptibility showed that the isolate was susceptible to cefotaxime and imipenem; it was resistant to six other antimicrobials. Conclusion: In conclusion, this study demonstrates that M. osloensis may be involved in the etiology of ocular infections in cattle, and that such isolates may exhibit antibiotic resistance to a degree that could limit clinical treatment options. According to the literature review, these findings represent the MDR M. osloensis isolate reported in eye infections in cattle in Türkiye, and point to a situation that needs to be carefully evaluated within the framework of the One Health approach in terms of animal and public health.