Flurbiprofen sodyumun periodontal amaçlı kontrollü salım yapan mikroküre formülasyonları üzerinde çalışmalar
Studies on the controlled release microspheres containing flurbiprofen sodium for periodontal usage
- Tez No: 123988
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER TARIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Flurbiprofen, periodontal hastalıklar, kontrollü salım, mikroküre, Flurbiprofen, periodontal disease, microspheres, controlled release
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 14149
Özet
137 ÖZET Flurbiprofen Sodyumun Periodontal Amaçlı Kontrollü Salım Yapan Mikroküre Formfilasyonları Üzerinde Çalışmalar Bu çalışmada, flurbiprofen sodyum'un periodontal amaçlı ve kontrollü salım yapan mikrokürelerinin hazırlanması amaçlanmıştır. Mikrokürelerin hazırlanmasında biyolojik olarak bozunabilen farklı özelliklerdeki polilaktik asit - glikolik asit (PLGA) kopolimerleri kullanılmıştır. Bir NSAID olan flurbiprofen sodyum ise model etkin madde olarak seçilmiştir. Mikroküreler“çözücü buharlaştırma”yöntemi ile hazırlanmıştır. Ortama dispersiyon ajanı olarak farklı konsantrasyonlarda polivinil alkol (PVA) ilave edilmiştir. Hazırlanan mikroküreler üzerinde SEM ve DSC analizleri, hazırlama verimi, işlem etkinliği, partikül iriliği-dağılımı, kütle kaybı, intrinsik viskozite tayini ve etkin maddenin salım hızının incelenmesi gibi çalışmalar yapılmıştır. Elde edilen bulgular polimer tipinin ve ortamdaki dispersiyon ajanının miktarının mikrokürelerin özelliklerini etkilediğini göstermiştir. Çalışma sonucunda PLGA 85:15 HIV polimeri ile hazırlanan ve dispersiyon ajanı olarak %1 oranında PVA içeren V-3 kodlu formülasyon amaca uygun olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
138 SUMMARY Studies on the controlled release microspheres containing flurbiprofen sodium for periodontal usage In this study, it was aimed to prepare controlled release microspheres containing sodium flurbiprofen for applying into periodontal pocket. For preparing microspheres, different types of biodegradable polylactic acid-glycolic acid (PLGA) copolymers were used. Flurbiprofen sodium which is a NSAID was chosen as a model drug. Microspheres were prepared by 'solvent evaporation' method and PVA was added to the formulation at different concentrations as dispersing agent. SEM and DSC analysis of microspheres were performed on the microspheres. Incorporation efficiencies, recoveries and size-frequency distributions of microspheres were also examined. To observe polymer degradation, mass loss of the microspheres was determined and their intrinsic viscosities were measured. The results showed that the type of polymer and the amount of dispersing agent, affect the microsphere properties. It was concluded that V-3 coded microsphere prepared by PLGA 85:15 HIV copolymer with 1% dispersing agent, was convenient for our purpose.