Tip 2 diyabetik insan meme arterinde KATP kanal işlevinin araştırılması: İnsülin duyarlılık artırıcı ilaçlar pioglitazon ve rosiglitazon'un bu kanallar üzerine olası etkileri
KATP channel function in human internal mammary arteries from patients with type 2 diabetes: possible effects of pioglitazone and rosiglitazone on KATP type channels
  1. Tez No: 123995
  2. Yazar: ALİ MURAT İRAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAY ARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Katp kanalları, insan internal meme arteri, tip 2 diyabet, pioglitazon, rosiglitazon
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 768
Özet
55 ÖZET TIP 2 DİYABETIK İNSAN MEME ARTERİNDE KATP KANAL İŞLEVİNİN ARAŞTIRILMASI: İNSÜLİN DUYARLILIK ARTIRICI İLAÇLAR PİOGLİTAZON ve ROSİGLİTAZON' un BU KANALLAR ÜZERİNE OLASI ETKİLERİ. Tip 2 diyabet tedavisinde kliniğe yeni giren pioglitazon (PİO) ve rosiglitazon (ROSÎ) insülin duyarlılık artırıcı tiyazolidindion (TZD) grubunun iki üyesidir. TZDlerin kardiyovasküler sistemde çeşitli iyon kanallarını direkt olarak etkiledikleri bilinmektedir. Öte yandan, internal meme arteri (ÎMA) koroner revaskülarizasyon operasyonlarında graft materyali olarak kullanılmaktadır. Vasküler sistemdeki ATP ye duyarlı K+ (Katp) kanalları iskemik / hipoksik koşullarda açılarak vasküler tonüsü ayarlamaktadırlar. Kan basıncının ayarlanmasında da rolleri vardır.. Bu çalışmada koroner by- pass operasyonuna giren tip 2 diyabetik (D) ve diyabetik olmayan (ND) hastalardan alınan, endoteli tahrip edilerek halka şeklinde hazırlanmış İMA'larda PÎO ve ROSİ nin, izole organ banyosunda, 30 dakikalık inkübasyonlarının spesifik Katp kanal açıcısı kromakalim (KRO) ile oluşturulan gevşeme yanıtlarını etkileyip etkilemedikleri araştırılarak ilaçların vasküler güvenirliklerine yaklaşım sağlanması amaçlanmıştır. Her iki ilaç da in vitro koşullarda test edilen konsantrasyonlarda, (PİO: 10 uM, ROSİ: 20 uM) fenilefrin ile önkastırılmış preparatlarda, KRO ile elde edilen gevşemeleri anlamlı olarak etkilememiştir (p>0.05, n:5). Buna karşın, spesifik kanal inhibitörü glibenklamid (GLİB) (10 uM) inkübasyonu sonrasında KRO ile elde edilen konsantrasyon-yanıt eğrisi her iki grup arterde de kompetitif olarak sağa kaymıştır (p0.05, n:5). Öte yandan, PİO inkübasyonu sonrasında KC1 ve fenilefrin kasılmaları sırasıyla % 14+2 ve % 30+3 oranlarında anlamlı olarak baskılanırken (p.05). Bulgularımıza göre: 1. PİO ya da ROSİ tedavisi sırasında arterlerdeki Katp kanal aracılı vasküler gevşeme yanıtlarının bozulmayacağı öngörülebilir. Bu bulgu özellikle iskemik ve hipoksik koşullara normal bireylere göre daha duyarlı olan diyabetik hastalar için özel önem taşıyabilir, 2. Diyabetik arterlerde kastına yanıtların artmasıyla birlikte vasküler Katp kanal fonksiyonundaki azalmanın vazospasm ve hipertansiyon gibi vasküler diyabetik komplikasyonlara zemin hazırlayabileceği düşünülebilir, 3. Ca2+ kanal bloker etkinliği nedeniyle PİO hipertansif diyabetik bireylerde ek bir yarar sağlayabilir. ROSİ de ise vazodilatör etkinlik bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
56 ABSTRACT KATp channel function in human internal mammary ARTERIES FROM PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES: POSSIBLE EFFECTS OF PIOGLITAZONE AND ROSIGLITAZONE ON KATP TYPE CHANNELS. Pioglitazone (PIO) and rosiglitazone (ROSI) are a novel insulin sensitizer thiazolidindiones (TZDs) used in the management of type 2 diabetes mellitus. Some TZDs modify cardiovascular ion channels. Considering the important roles of ATP- sensitive K+ (Katp) channels in ischemic and hypoxic conditions and controlling vascular tone we examined whether PIO and ROSI can directly modulate the reactivity of human internal mammary artery (IMA), through Katp channels in vitro. IMAs are used as coronary by pass graft material. They were supplied from type 2 diabetic (D) and nondiabetic (ND) patients. Endothelium denuded rings were mounted in organ baths. Cumulative concentration-response curves for cromakalim (CRO) ( a Katp channel opener) were obtained in the presence or absence of PIO (10 uM) or ROSI (20 uM) (30 min incubations) in arteries precontracted with phenylephrine. There were no significant alterations in the relaxations after the drugs (n:5 each, p >.05). However, glibenclamide (GLI) (10 uM) (a Katp channel blocker) produced significant shift to the right of the concentration-response curves for CRO in a competitive manner in both group of arteries (n: 5 each, p0.05).