Kurşuna maruziyetin esansiyel element düzeyleri üzerine etkisi
Effect of lead exposure on essential element levels
  1. Tez No: 123999
  2. Yazar: GÖZDE GİRGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİLAL ÖZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, esansiyel elementler, ALAD, atomik absorpsiyon spektrometresi, mesleki maruziyet, Lead, essential elements, ALAD, atomic absorption spectrometry, occupational exposure
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Girgin, G., Kurşuna Maruziyetin Esansiyel Element Düzeyleri Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Kurşun, çoğu ülkede mesleki maruziyeti hala önemli bir sorun olan toksik bir elementtir. Son yıllarda kurşun ile esansiyel elementler arasındaki etkileşmeler üzerine yapılan çalışmalar artmıştır. Bu çalışmada, farklı yaş gruplarından olan iki maruziyet grubu ile kontrol grupları olarak iki gönüllü grubu çalışıldı. İlk grup mesleki olarak kurşuna maruz kalan 24 genç erkek işçi ile 27 sağlıklı genç gönüllüden oluşmaktaydı, işçi ve gönüllülerin kan kurşun, 5-aminolevulinik asit dehidrataz (ALAD) aktivitesi, serum kalsiyum, demir, bakır, çinko, idrar kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko düzeyleri değerlendirildi, işçilerin kan kurşun düzeyleri (5.23 ± 1.57 jag/dl) ile kontrol grubunun kan kurşun düzeyleri (3.26 ±1.13 p-g/dl) arasında ve işçilerin serum çinko düzeyleri (0.62 ±0.12 (ig/ml) ile kontrol grubunun serum çinko düzeyleri (0.55 ± 0.09 |j.g/ml) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (sırasıyla p = 1.13 x 10“5 ve p = 0.0228). İkinci grup mesleki olarak kurşuna maruz kalan 19 erkek işçi ile 10 erkek sağlıklı gönüllüden oluşmaktaydı. İşçilerle kontrollerin istatistiksel olarak farklı olan parametreleri kan kurşun (kontrol için 5.57 ± 2.52 p.g/dl ve işçiler için 52.28 ± 24.64 jj.g/dl), idrar kurşun (kontrol için 13.47 ± 14.77 fag/mg kreatinin ve işçiler için 126.37 ± 58.97 ^ıg/mg kreatinin) ve serum çinko (kontol grubu için 0.59 + 0.11 ^ıg/rnl ve maruziyet grubu için 0.83 ± 0.09 (ig/ml) düzeyleriydi (sırasıyla p = 1.52 x 10”7, p = 9.01 x 10“7 ve p = 1.02 x 10”5).
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Girgin, G., Effect of Lead Exposure on essential element levels, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmaceutical Toxicology, Ankara, 2003. Lead is a ubiquitous toxic element of which occupational exposure is still an important problem in most countries. In recent years the number of the studies on interactions between lead and essential elements have increased. In this study, two groups of workers representing different aie groups and as their controls two groups of healthy volunteers were studies i > first group was composed of 24 male teenage workers occupations, >osed to lead and 27 male teenage healthy volunteers. The bloc J, c-aminolevulinic acid dehydratase (ALAD) activity, serum calcium,., copper, zinc, urine calcium, magnesium, iron and zinc levels of workers and volunteers were assessed. A significant difference was found between blood lead levels of workers (5.23 ± 1.57 |ig/dl) and controls (3.26 ± 1.13 pg/dl) and serum zinc levels of workers (0.62 ±0.12 ug/ml) and controls (0.55 ± 0.09 fig/ml) (p = 1.13 x 10“5 and p = 0.0228 respectively). The second group was 19 male occupationally lead exposed workers and 10 healthy male volunteers. The significantly different parameters of workers compared to controls were blood lead (5.57 ± 2.52 (o.g/dl for controls and 52.28 ± 24.64 (ag/dl for workers), urine lead (13.47 ± 14.77 ng/mg creatinine for controls and 126.37 ± 58.97 pg/mg creatinine for workers) and serum zinc levels (0.59 ± 0.11 |^g/ml for controls and 0.83 ± 0.09 |ag/ml for workers) (p = 1.52 x 10”7, 9.01 x 10“7, and 1.02 x 10”5 respectively).