Naringinin kurşun asetat ile indüklenmiş nefrotoksisite üzerine olan etkisinde PI3K/AKT yolağının rolü
The role of PI3K/AKT pathway in the effect of naringin on lead acetate-induced nephrotoxicity
- Tez No: 965352
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ TAŞTEMİR KORKMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBİLE AZIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kurşun asetat, Naringin, Nefrotoksisite, PI3K/AKT yolağı, Lead acetate, Naringin, Nephrotoxicity, PI3K/AKT pathway
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kurşun (Pb), çevrede yaygın bulunan ve endüstriyel alanlarda yoğun kullanılan toksik bir ağır metaldir. Kemik ve dişlerde depolanarak kronik maruziyette başta sinir sistemi ve böbrekler olmak üzere çoklu organ disfonksiyonuna yol açar. Naringin (N) ise özellikle turunçgillerde bulunan, antioksidan özelliklere sahip bir flavonoiddir. Bu çalışmanın amacı, Pb kaynaklı böbrek hasarında N'nin koruyucu etkisini ve bu etkinin PI3K/Akt sinyal yolağı ile ilişkisini; gen ekspresyon düzeyleri, antioksidan savunma sistemi, biyokimyasal göstergeler, element düzeyleri ve histopatolojik bulgular üzerinden değerlendirmektir. Çalışmada Wistar sıçanlar kontrol, N, kurşun asetat (PbAc) ve PbAc + N gruplarına ayrıldı. Böbrek dokuları element analizi, enzimatik ve non-enzimatik aktivite ölçümleri, PI3K ve Akt1 gen ekspresyonu, histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler için; kan örnekleri ise biyokimyasal parametreler için intrakardiyak olarak alındı. PbAc grubunda kreatinin, üre, Mn, Pb, Mg, AChE, GST, MDA düzeyleri ve PI3K/Akt1 ekspresyonu artarken; Cu, Fe, Zn, Ca, CaE ve GR aktiviteleri ile GSH düzeyi kontrol grubuna kıyasla azaldı. PbAc + N grubunda ise bu değişikliklerin belirgin biçimde tersine döndüğü ve PbAc'ye bağlı böbrek yapısal hasarında iyileşme olduğu saptandı. Ayrıca böbrek dokusunda PI3K ve Akt1 immünoreaktivitesi PbAc grubunda diğer gruplara kıyasla yüksek olarak bulundu. Bulgular, PbAc'nin ROS aracılı PI3K/Akt aktivasyonu üzerinden oksidatif stres, esansiyel element dengesizliği ve histopatolojik hasar oluşturduğunu; N'nin bu süreçleri baskılayarak nefrotoksisiteyi anlamlı ölçüde azalttığını göstermektedir. N, PbAc kaynaklı böbrek hasarına karşı umut verici bir terapötik aday olup, klinik doğrulama için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Lead (Pb) is a toxic heavy metal that is widespread in the environment and extensively used in industrial settings. By accumulating in bones and teeth, chronic exposure leads to multi-organ dysfunction, primarily affecting the nervous system and kidneys. Naringin (N) is a flavonoid predominantly found in citrus fruits with well-known antioxidant properties. This study aimed to evaluate the protective effect of N against Pb-induced kidney injury and its relationship with the PI3K/Akt signaling pathway, based on gene expression levels, antioxidant defense systems, biochemical indicators, element levels, and histopathological findings. Wistar rats were assigned to control, N, lead acetate (PbAc), and PbAc + N groups. Kidney tissues were collected for elemental analysis, enzymatic and non-enzymatic activity assays, PI3K and Akt1 gene expression, histopathological and immunohistochemical examinations, while blood samples were obtained intracardially for biochemical parameters. In the PbAc group, creatinine, urea, Mn, Pb, and Mg levels, as well as AChE and GST activities, MDA levels, and PI3K/Akt1 expression increased, whereas Cu, Fe, Zn, and Ca levels, CaE and GR activities, and GSH levels decreased compared with the control group. In the PbAc + N group, these alterations were markedly reversed, and structural kidney damage attributable to PbAc showed improvement. Additionally, PI3K and Akt1 immunoreactivity in kidney tissue was higher in the PbAc group than in the other groups. These findings indicate that PbAc induces oxidative stress, essential element imbalance, and histopathological damage via ROS-mediated activation of PI3K/Akt, while N mitigates these processes and significantly attenuates nephrotoxicity. N appears to be a promising therapeutic candidate against PbAc-induced kidney injury; however, further clinical studies are warranted for validation.