Valeriana phu L.'nin terpenik bileşikleri üzerinde çalışmalar
Researches on terpenic compounds of valeriana phu L.
  1. Tez No: 124015
  2. Yazar: SİNEM ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KURUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: GC-MS, monoterpen, seskiterpen, uçucu yağ, Valerianaceae, Valeriana phu, Essential oil, GC-MS, monoterpenes, sesquiterpenes, Valerianaceae, Valeriana phu
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
108 ÖZET Valeriana phu L.'nun Terpenik Bileşikleri Üzerinde Çalışmalar Valerianaceae familyasına ait Valeriana cinsi 300 civarında türle Kuzey ve Güney yarımkürenin ılıman kesimlerinde; Avrupa ve Güney Asya'da yayılış gösterir. Çeşitli türleri geleneksel olarak ve fıtoterapide uykusuzluk problemlerinde ve sedatif olarak kullanılmaktadır ve bu etkileri klinik çalışmalarla da onaylanmıştır. Valeriana officinalis, ofisinal olarak kabul edilen türdür ve çeşitli farmakopelerde ve Komisyon E monografında kayıtlıdır. Bu çalışmada morfolojik olarak Valeriana officinalis'e en yakın türlerden biri olan ve Türkiye'de doğal olarak yetişen Valeriana phu L. bitkisinin kökleri ile çalışılmıştır. Çalışma, köklerden elde edilen uçucu yağın terpenik bileşenlerinin tespit edilmesine yönelik yapılmıştır. Bitki materyali 2002 yılı Temmuz ayında Karabük ili; Keltepe mevkiinden toplanmıştır. Kurutulan kökler toz edildikten sonra Avrupa Farmakopesi-2002'de tarif edilen Bitkisel Droglardan Uçucu Yağ Tayin Yöntemi kullanılarak, yine farmakopede belirtilen cihazla uçucu yağ elde edilmiştir ve uçucu yağ miktarı köklerde % 0,496 olarak bulunmuştur. Uçucu yağın bileşimi GC-MS tekniği ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. Valeriana phu L.'nun köklerinden elde edilen uçucu yağın majör bileşenler olarak: valerenal (% 19,722) junipen (% 4,998), paçuli alkol (% 4,184), B-gurjunen (% 3,676), spatulenol (% 2,364) ve seykellen (% 2,236) taşıdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
109 SUMMARY Researches on Terpenic Compounds of Valeriana phu L. The genus Valeriana belonging to the Valerianaceae family, is represented by over 300 species dispersed over temperate and Europe and South Asia zones. Many species of Valeriana is used traditionally as a mild sedative and hypnotic; and also it is used to promote sleep onset. Valeriana officinalis is official in many Pharmacopeas and Comission E. The Comission E approved the internal use of Valeriana officinalis L. For restlessness and sleeping disorders based on nervous conditions. In this study, Valeriana phu L. which is morphologically very similar to Valeriana officinalis has been investigated for the isolation of essential oil from underground parts of the plant and determination of the terpenic compounds which are present in the essential oil. The plant material was collected in July 2002 from Karabük; Keltepe. Essential oil sample was obtained from air-dried underground material by hydrodistillation according to the Determination of Essential Oils in Vegetable Drugs described in European Pharmacopoeia using the apparatus described in European Pharmacopoeia. Yield of the essential oil was % 0,496. The terpenic composition of the essential oil was analyzed by GC-MS. The major constituents of the essential oil obtained from the roots of Valeriana phu L. were valerenal (% 19,722), junipene (4,998 %), patchouli alcohol (4,184 %), p- gurjunene (3,676 %), spathulenol (2,364 %) and seychellene (% 2,236).