Diabetik ve non-diabetik sıçanlardan alınan idrar kesesi preparatlarında kolinerjik ve pürinerjik sistem yanıtlarına parsiyel obstrüksiyonun etkileri
The effects of partial obstruction on the cholinergic and purinergic system responses in diabetic and non-diabetic rat bladder
  1. Tez No: 124017
  2. Yazar: GAYE HAFEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabet, kolinerjik, pürinerjik, parsiyel obstrüksiyon, sıçan mesanesi, Diabetes, cholinergic, rat bladder, partial obstruction, purinergic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 10102
Özet
76 ÖZET Diabetik ve Non-Diabetik Sıçanlardan Alınan İdrar Kesesi Preparatlarında Kolinerjik ve Pürinerjik Sistem Yanıtlarına Parsiyel Obstrüksiyonun Etkileri Bu çalışmanın amacı, diabetik ve non-diabetik sıçanlardan alınan detrusorlerde, kontraktilite üzerine parsiyel obstrüksiyonun etkilerini araştırmaktır. Deney hayvanları olarak, ortalama vücut ağırlıkları 250-300 g olan erkek Wistar sıçanlar kullanılmış ve kontrol, obstrüktif, diabetik, diabetik obstrüktif olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Diabet, 35 mg/kg streptozotosin (STZ)' in kuyruk veninden i.v. olarak verilmesi ile oluşturulmuştur. Diabetin oluşumundan 8 hafta sonra, kontrol ve diabetik hayvanlara cerrahi girişimle, parsiyel obstrüksiyon oluşturulmuştur. Parsiyel obstrüksiyon, mesane boynuna yerleştirilen 5F üreter kateteri (1.65 mm) etrafından nonabsorbabl 4/0 prolen (monofilament polypropylene) stür kullanılarak oluşturulmuştur. 4- hafta obstrüksiyondan sonra, 12. haftada, hayvanlar deneye alınmışlardır. Ortalama mesane ağırlıkları, elektriksel stimulasyon (EFS), karbakol, adenozin trifosfat, p,v-metilen-ATP ve KCI ile elde edilen maksimum kontraktil yanıtlar hesaplanmıştır. Obstrüktif ve diabetik obstrüktif grupta, mesane ağırlığının, kontrollerle karşılaştırıldığında 2 kat artmasına karşın, diabetik mesane ağırlıklarında bir değişme gözlenmemiştir. Obstrüktif ve diabetik grupta, EFS ve karbakolle elde edilen kontraksiyon yanıtları, kontrol grupla karşılaştırıldığında, oldukça artmış görülmektedir. Buna karşın, diabetik obstrüktif grupta, kontraktil yanıtlar, kontrol seviyelerine dek77 düşmektedir. Tüm gruplarda, kolinerjik ve pürinerjik sistemin, artan yanıtlara ne derece katkıda bulunduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tüm gruplardan alınan striplerdeki kontraktil yanıtlar arasında, kolinerjik, pürinerjik ve henüz tam olarak bilinmeyen non-kolinerjik non-pürinerjik nörotransmitterlere bağlı olarak, belirgin değişiklikler gözlenmiştir. Bu çalışmanın esas bulgusu, pürinerjik fonksiyonun, parsiyel obstrüksiyon, diabet, diabet ve obstrüksiyonun bir arada bulunduğu durumlarda değiştiğini göstermektedir. Bu yüzden anormal pürinerjik iletim, bu tip bireylerde bozulan mesane motilitesini açıklayabilir. Böylece, P2X reseptörlerini hedefleyen ilaçlar, bu hastalıkların tedavilerinde yeni ve etkin rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
78 SUMMARY The Effects of Partial Obstruction on The Cholinergic and Purinergic System Responses in Diabetic and Non-Diabetic Rat Bladder The aim of this study to determine the effects of partial obstruction (PO) on the detrusor contractility of diabetic and non-diabetic rats. Male Wistar rats with average weight of 250-300 g were divided randomized into four groups as control, obstructed, diabetic (D) and diabetic-obstructed (DO). Intraperitoneal injection of 35 mg/kg streptozotocin was performed to achieve diabetes mellitus. After 8-week of diabetes, partial obstruction was created surgically by replacing the catheter from outside, around the bladder neck with a 1,65 mm feeding tube. They lived with obstruction for 4 weeks. Totally, after 12 weeks, the experiments were done. Mean detrusor weights were measured and the maximal contractile responses to electrical field stimulation (EFS), carbachol, adenosine-5'triphosphate (ATP), p,y- methylene-ATP and KCI of detrusor strips in all groups were studied in vitro. Although bladder mass was two-fold in obstructed and diabetic-obstructed groups compared to the control group., there was no change in diabetic bladder weight compared to controls. The responses to EFS and carbachol in the obstructed and DO groups were significantly higher than the controls. In the DO group however, the responses were reaching almost similar levels with the controls. The negative effects of PO on detrusor muscle contractility is masked by diabetes mellitus. It is concluded that there is a markedly difference between in all groups about the percentage of contribution of79 cholinergic, purinergic and unknown contractile neurotransmitter(s). The principal finding of our experiments is that purinergic function is altered in obstructed, diabetic and diabetic-obstructed groups. Therefore, abnormal purinergic transmission may explain the altered bladder motility in patients with these diseases. Thus drug targeting P2X receptors may represent a novel and effective way of treating these diseases.