Beyin tümörlerinin tedavisine yönelik mitoksantron içeren mikropartiküler sistemlerin tasarımı ve değerlendirilmesi
Design and evaluation of mitoxantrone loaded microparticulate systems for the treatment of brain tumors
- Tez No: 124040
- Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ ÇAPAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Mikroküre, kitosan, albumin, PLGA, mitoksantron, malign gliom, MTT testi, RG2 hücre dizisi, HL-60 hücre dizisi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 19166
Özet
ÖZET Bozdağ Pehlivan, S. Beyin tümörlerinin tedavisine yönelik mitoksantron içeren mikropartiküler sistemlerin tasarımı ve değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Malign gliomların tedavisinde en önemli sınırlayıcı faktör kemoterapötik ilaçların istenmeyen yan etki oluşturmaksızın terapötik konsantrasyonlarda tümöre taşınmasıdır. Tümöre sürekli ve lokal ilaç taşınmasını sağlayan implante edilebilir polimerler antineoplastik ilaçların etkinliğini artırmak için kullanım kolaylığı ve pratiklik sağlayacaktır. Bu çalışmada beyin tümörlerinin tedavisine yönelik olarak antitumor antibiyotik sınıfından antitumor etkili bir ilaç olan mitoksantron yüklü kitosan, albumin ve PLGA mikroküreleri hazırlanmış ve mikroküreler partikül büyüklüğü, verim, ilaç yüklemesi, yüzey morfolojisi ve salım özellikleri değerlendirilmiştir. Taramalı Elektron Mikroskopisi ile gerçekleştirilen morfolojik değerlendirme sonucunda tüm formülasyonlarda, MTZ yüklü mikrokürelerin küresel şekle ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğu belirlenmiştir. MTZ yüklü kitosan ve albumin mikrokürelerinden salman MTZ miktarı, çapraz bağlama derecesi arttıkça azalmıştır. Buna ilave olarak, PLGA ımkrokürelerinde partikül büyüklüğünün MTZ şahmında önemli bir faktör olduğu bulunmuştur. Mitoksantron yüklü albumin mikrokürelerinin RG2 ve HL-60 hücreleri üzerindeki sitotoksisiteleri değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonucu olarak MTZ yüklü albumin mikroküreleri RG2 ve HL-60 hücreleri üzerinde en fazla büyüme inhibisyonu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Bozdağ Pehlivan S, Design and evaluation of mitoxantrone loaded microparticulate systems for the treatment of brain tumors, Hacettepe University Health Sciences Institute, Ph.D. Thesis in Pharmaceutical Technology Program, Ankara, 2003. A significant limiting factor in treating malignant glioma is the inability to deliver therapeutic concentrations of chemotherapeutic drugs to the tumor without incurring unacceptable systemic side effects. Implantable, biodegradable polymers provide a useful and practical means of maximizing the efficacy of antineoplastic drugs by providing vehicles for local and sustained drug delivery directly to the tumor. For this reason, in this study, mitoxantrone, an antitumour drug of the antitumour antibiotic classification, loaded chitosan, albumin and PLGA microspheres were prepared for treatment of malignant gliomas and microspheres were tested in vitro for the particle size, yield, drug loading, surface morphology and release characteristics. As a result of morphological evaluation by SEM for all the formulations, MTZ loaded microspheres were spherical in shape and they have a smooth surface structure. The amount of MTZ released from chitosan and albumin microspheres decreased with increasing cross- linking densities. In addition, it was found that, size of the PLGA microspheres was important for the release of MTZ from the microspheres. RG2 cells and HL-60 cells were tested for cytotoxicity to mitoxantrone loaded albumin microspheres in the MTT test. As a result of this study, mitoxantrone loaded albumin microspheres showed the most growth- inhibiting effect on RG2 cells and HL-60 cells. Keywords; Microsphere, chitosan, albumin, PLGA, mitoxantrone, malignant glioma, MTT test, RG2 cell line, HL-60 cell line. Supported by HUAF 02 T 10 102 003