Bazı sideritis L. türleri üzerinde farmasötik botanik ve fitokimyasal çalışmalar
Botanical and phytochemical studies on some sideritis L. species
  1. Tez No: 124039
  2. Yazar: FATMA PINAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇALIŞ, PROF. DR. NURTEN EZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sideritis, Lamiaceae, morfoloji, anatomi, moleküler filogenetik, taksonomi, fitokimya, diterpen, flavonoit, feniletanoit heteroziti, Sideritis, Lamiaceae, morphology, anatomy, molecular phytogeny, taxonomy, phytochemistry, diterpene, flavonoid, phenylethanoid heteroside
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
ÖZET Şahin, F.P., Bazı Sideritis L. türleri üzerinde farmasötik botanik ve fitokimyasal çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Programı Doktora Tezi, Ankara 2003. Sideritis L (Lamiaceae) türleri üzerinde Anabilim Dalımızda yapıları çalışmalarımızın bir devamı olan bu çalışmada, Güney Anadolu bölgesinde yayılış gösteren ve Empedoclia seksiyonuna ait bazı Sideritis türleri üzerinde farmasötik botanik ve fitokimyasal çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla, taksonomik olarak birbirine yakın olan ve revizyonuna ihtiyaç duyulan 12 Sideritis türü ile (S. hololeuca, S. vuralii, S. phlomoides, S. akmanii, S. brevidens, S. argyrea, S. stricta, S. dlicica, S. niveotomentosa, S. ozturkii, S. bilgerana, S. hispida), çalışmalarımız sırasında yeni olduğuna karar verdiğimiz bir türün (S. aytachii) deskripsiyonu yapılmış, morfolojik ve anatomik çalışmalarda tespit edilen özellikler çizimler ve orijinal fotoğraflarla açıklanmıştır. Sonuçlar birbirine yakın olan türler için karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Cinsteki türler arasındaki akrabalık ilişkilerini araştırmak için, anatomik ve morfolojik çalışmalarımıza ek olarak, aynı seksiyonda bulunan 35 Sideritis taksonuna ait 38 farklı Sideritis örneğinin plastid genomundaki rpl14-rpl16 bağı (PS-ID) bölgesinin nükleotid dizilişi karşılaştırılarak filogenetik soy ağacı oluşturulmuştur. Fitokimyasal çalışmalarda ise, aynı seksiyona ait endemik iki tür olan S. stricta ve S. ozturkii'nin sekonder metabolitleri, kemotaksonomik açıdan araştırılmıştır. Çalışmalarda kullanılan bitkisel materyaller aseton ile ekstre edilmiştir. Yoğunlaştırılan ekstreler üzerinde çeşitli kromatografik yöntemlerin (VSK, AKK ve OBSK) uygulanmasıyla yapılan ön fraksiyonlama ve izolasyon çalışmaları sonucunda S. stricta'dan 4 diterpen, 3 flavonoit ve 1 feniletanoit heteroziti, S. ozturkii'den 5 diterpen, 3 flavonoit ve 3 feniletanoit heteroziti olmak üzere, 3 tanesi yeni toplam 19 bileşik izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler (İR, UV, 1H-NMR, 13C- NMR, 2D-NMR, MS) kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şahin, F.P., Botanical and phytochemical studies on some Sideritis L. species, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmacognosy Program, Ph.D. Thesis, Ankara 2003. As a continuation of studies performed in our department on Sideritis L (Lamiaceae) species, in this study, botanical and phytochemical investigations were carried out on some Sideritis species belonging to Empedoclia section which are distributed in Southern Anatolia. As well as a species (S. aytachii) as we decided to be a new one, during our studies, the descriptions of 12 Sideritis species (S. hololeuca, S. vurafii, S. phlomoides, S. akmanii, S. brevidens, S. argyrea, S. stricta, S. cilicica, S. niveotomentosa, S. ozturkii, S. bilgerana, S. hispida), which were close and need to be revised, were done, the characteristics that we detected during morphological and anatomical studies were explained by drawings and original pictures. Results were comparatively evaluated for close species. In addition to morphological and anatomical studies, to investigate the relationships of the species in the genus, nucleotide sequences around the rpl16-rpl14 linker (PS-ID) of the plastid genome of 38 different samples from 35 Sideritis taxa, belonging the mentioned section, were compared and a phylogenetic tree were constructed. During phytochemical studies, two endemic species, S. stricta and S. ozturkii, from the same section, were investigated for their secondary metabolites from the view point of the chemotaxonomy. Plant materials were extracted with acetone. As a result of prefractionation and isolation studies on extracts using a series of chromatographic methods (VLC, OCC and MPLC) 4 diterpenes, 3 flavonoids and 1 phenylethanoid heteroside were isolated from S. stricta where as 5 diterpenes, 3 flavonoids and 3 phenylethanoid heterosides were isolated from S. ozturkii and 3 of 19 isolated compounds were new. Structures of the isolated compounds were elucidated by means of spectroscopic methods (IR, UV, 1H NMR, 13C NMR, 2D NMR, MS).