Meloksikam formülasyonlarının hazırlanması ve in vitro benzerlik yönünden değerlendirilmesi
Preparation of meloxicam formulations and evaluation of in-vitro similarities
- Tez No: 124077
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER ERYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Dissolution profile comparison, model-dependent methods, model- independent methods, statistical metods, meloxicam
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmokokinetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Eryol C, Meloksikam formülasyonlarının hazırlanması ve in vitro benzerlik yönünden değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Meloksikam, COX-2 enzimini inhibe eden ve pratikte suda çözünmeyen bir nonsteroidal antiinilamatuvar ilaçtır. Çalışmada meloksikam model ilaç olarak seçilmiştir. Meloksikam içeren hemen salım sağlayan bir tablet formülasyonu olan Mobic®, referans tablet formülasyonu olarak seçilmiştir. Mobic® formülasyonunda çözünürlüğü artırmak için kullanılan sodyum sitrat yerine sodyum lauril sülfat ve sodyum lauril sülfat-sodyum sitrat kullanılarak ve granülasyondaki iç ve dış fazdaki laktoz ve mikrokristal selüloz oranı artırılarak yaş granülasyon yöntemi ile 5 farklı test formülasyonu hazırlanmıştır. Hazırlanan test formülasyonları ve referans formülasyona çözünme testi uygulanmıştır. % çözünen meloksikam miktarları zamanın fonksiyonu olarak değerlendirilmiştir. Çözünme testinin validasyonu yapılmış ve yöntem geçerli bulunmuştur. Bilinen çözünme profili karşılaştırma yöntemleri kullanılarak profiller karşılaştırılmıştır. İncelenen yöntemler arasında fx ve f2 testine göre sadece MX5 ve MX4 formülasyonları referans formülasyona benzer bulunmuştur. Diğer yöntemler ile referans formülasyona hiçbir test formülasyonu benzer bulunamamıştır. Bu çalışmada çözünme profili karşılaştırma yöntemleri ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Anahtar Kerimeler: Çözünme profillerinin karşılaştırılması, model bağımlı yöntemler, model bağımsız yöntemler, istatistiksel yöntemler, meloksikam,tt«so*»Sfî^«>,5iww«»s,,
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Eryol C, Preparation of meloxicam formulations and evaluation of in-vitro similarities. Hacettepe University Health Sciences Institute, MLSc. Thesis in Biopharmaceutics and Pharmacokinetics, Ankara, 2003. Meloxicam is a nonsteroidal antienflamatuar drug, which inhibits COX-2 enzyme and is practically insoluble in water. Meloxicam was selected as a model drug in this study. Mobic®, an immediate relaese tablet formulation of meloxicam, was selected as the Reference tablet formulation. Five different Test formulations were prepared by means of wet granulation method using sodium lauryl sulphate and sodium lauryl sulphate-sodium citrate for enhancing solubility instead of sodium citrate used in Mobic® as solubility enhancer. Lactose and microcristalline celulose amount of inner and outer phases of granulation were also increased. Dissolution test has been performed for the Test and the Reference formulations. Percent dissolved meloxicam was evaluated as a function of time. Validation applied for dissolution method and found as valid. Dissolution profiles were compared with the known methods. Among the methods investigated, only MX4 and MX5 formulations were found similar to Reference formulation according to the fi and £2 tests. With the other methods, none of the test formulations was found similar to Reference formulations. In this study, methods of dissolution profile comparisons were discussed in detail.