Kontrollü salım sağlayan sınıf ıı ilaçlarda in vitro in vivo korelasyon
In vitro/in vivo correlation of class ii drugs from controlled release formulations
- Tez No: 195972
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Meloksikam, mikrokapsül, in vitro/in vivo korelasyon, kitosan, sodyum aljinat, Meloxicam, microcapsule, in vivo/in vitro correlation, chitosan, sodium alginate
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Etkin madde olan biyofarmasötik sınıflandırma sistemine göre Sınıf II grubuna dahil meloksikam kullanılmıştır. Meloksikam içeren mikrokapsül formülasyonları, doğal ve parçalanabilir polimerler olan sodyum aljinat ve kitosan kullanılarak formüle edilmiştir. Formülasyonlarda değişken ölçüt olarak matriks materyalini oluşturan sodyum aljinat polimeri %1 ve %2 (a/h) olarak iki farklı düzeyde kullanılmıştır. Hazırlanan formülasyonların karakterizasyonuna yönelik olarak hazırlama verimi, meloksikam yükleme oranı, SEM görüntülemesi ve in vitro salım özellikleri belirlenmiştir. Tez çalışmasının in vivo aşamasında, hazırlanan mikrokapsül formülasyonları ve referans olarak oral çözelti formülasyonu deney hayvanlarına oral yoldan uygulanmış ve meloksikamın kan düzeyi profilinin belirlenmesinin ardından, ESTRIP programı ile bu profili modelleyen çok üslü denklemler hesaplanmıştır. A düzeyi korelasyonun geliştirilmesine yönelik olarak, PCDCON programı yardımıyla modelden bağımsız dekonvülüsyon yöntemi ile % çözünen (in vitro) ile % absorplanan (in vivo) arasında doğrusal regresyon ile ilişkilendirme yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, kontrollü salım sağlayan dozaj şekillerinde formülasyon, ölçek büyütme ve üretim yeri değişikliği gibi durumlarda yapılması gereken in vivo testleri azaltmak ve ürünün maliyetini azaltmak için geliştirilen A Düzeyi in vitro/in vivo korelasyon modellemesi gerçekleştirilmiştir. %1 ve %2 Sodyum aljinat ile hazırlanan mikrokapsül formülasyonları için % çözünen (in vitro) ile % absorplanan (in vivo) arasındaki doğrusal ilişkiyi gösteren denklem tanımlanabilmiştir. (r2=0.8563; %1 sodyum aljinat mikrokapsül / r2=0.9402; %2 Sodyum aljinat mikrokapsül)
Özet (Çeviri)
Meloxicam was used in this research as it is a member of Class II drugs according to Biopharmaceutics Classification System. Microcapsule formulations containing meloxicam was formulated by using natural and biodegradable polymers chitosan and sodium alginate. Formulation variable was chosen as the ratio of the polymer, sodium alginate, used as the matrix material within the ratio of 1% and 2%. Preparation efficiency, meloxicam loading ratio, SEM imaging and in vitro release characteristics were evaluated as for the in vitro properties of the microcapsule formulations. The microcapsule formulations prepared as test formulations and oral solution, as the reference formulation, were administered to animals by the oral route. After determining the plasma levels of meloxicam, the polyexponential equation coefficients symbolizing the profile was calculated with the software ESTRIP. A linear regression was investigated between the released % (in vitro) and absorbed % (in vivo) and with a model independent deconvolution approach with the software PCDCON. As a result, a linear Level A in vitro/in vivo correlation was achieved that will provide to get waiver from in vivo studies which are necessary after the changes in the manufacturing site, scale up process and formulation changes. The linear correlation was defined for 1% and 2% sodium alginate formulations between released % (in vitro) and absorbed % (in vivo). (r2=0.8563; %1 sodium alginate microcapsules / r2=0.9402; %2 Sodium alginate microcapsules)