Üretim koşulları ve yapısına bağlı olarak difenhidramın hidroklorür içeren mikrokürelerinin stabiliteleri üzerine araştırmalar
Investigation on the stability of diphendhydramine HCI microsphere dependent on production conditions and structure
- Tez No: 124079
- Danışmanlar: PROF.DR. KANDEMİR CANEFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Mikroküre, s/y/y çoklu emülsiyon solvan difuzyon yöntemi, Difenhidramin hidroklorür, Stabilite
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 9123
Özet
115 ÖZET Üretim Koşulları ve Yapısına Bağlı Olarak Difenhidramin Hidroklorür İçeren Mikrokürelerin Stabiliteleri Üzerine Araştırmalar Bu tez çalışmasında suda çözünen etkin maddelerin yeni kullanılan bir yöntem olan s/y/y çoklu emülsiyon solvan difuzyon yöntemi ile mikrokürelerinin hazırlanması ve hazırlanan mikrokürelerinin bu yönteme bağlı olarak stabilitelerinin araştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Model etkin madde olarak difenhidramin hidroklorür, polimer olarak ise Eudragit S 100 seçilmiştir. İç su fazında su, iç yağ fazında etanol ve diklorometan karışımı ve dış yağ fazında ise mısır yağı kullanılmıştır. Tween 80 su fazını, span 80 ise dış yağ fazını stabilize etmek ve emülsiyon oluşumunu sağlamak amacıyla kullanılmışlardır. Üretilen mikroküreler görünüm, partikül büyüklüğü dağılımı, akış özellikleri, küme dansitesi, miktar tayini, işlem etkinliği ve çözünme hızı testleriyle değerlendirilmiştir. Son olarak, seçilen formülasyonlar üzerinde farklı koşullar altında belli çerçevede stabilite çalışması yapılmıştır. 25 ° C % 50 bağıl nem ve 40° C % 75 bağıl nem ortamlarında 6 ay süreyle tutulan mikroküreler, birinci, ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda tekrarlanan miktar tayini ve çözünme hızı testleriyle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, s/y/y çoklu emülsiyon yöntemiyle elde edilen mikroküreler yükleme etkinliği, çözünme hızı, partikül büyüklüğü, görünüm ve akış özellikleri açısından optimal özellikler göstermişlerdir. Ancak stabilite açısından bu yapıdaki mikrokürelerin uzun sürede ve yüksek sıcaklıklarda fazla dayanıklı olmadıkları izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
116 SUMMARY Investigations on the Stability of Diphenhydramine HC1 Microsphere Dependent on Production Conditions and Structure In this thesis study, a new method of W/O/O multiple emulsion solvent diffusion technique which could be used for producing microspheres of water soluble drugs is investigated. The microspheres which is produced by this method are investigated on their stability. Diphenhydramine HC1 is chosen as a model drug and Eudragit S 100 is chosen as polymer. Inner water phase of multiple emulsion is water, inner oil phase of multiple emulsion is ethanol and dichloromethanol mixture and outer phase of multiple emulsion is corn oil. Tween 80 is used in stabilizing water phase, Span 80 is.used in stabilizing outer oil phase in order to produce the emulsion. The microspheres are evaluated with their appearance, particule size distribution, flow properties, bulk density, quantity determination of active drug, process efficiency and dissolution rate tests. In the end, the chosen formulations are investigated for their stability with different conditions. 25 °C, % 50 relative humidity and 40 °C. % 70 relative humidity conditions are used for 6 months, by this time the microspheres are evaluated with their quantity determination of active drug and dissolution rate tests. In conclusion, microspheres which are produced by w/o/'o multiple emulsion tecnique showed optimal characteristics for their loading efficiency, dissolution rate, particle size, appearance and flow characteristics. But its obsrved that, stability of these microspheres were not resistant to high temperatures.