Bazı 2-sübstitüe perimidin türevlerinin sentezleri, yapı aydınlatmaları, fizikokimyasal parametreleri, sitotoksik ve antikanser etkilerinin araştırılması üzerine çalışmalar
The studies on the syntheses, structure elucidations, toxicities and determination of anticancer effects of some 2-substituted perimidine compounds
  1. Tez No: 124106
  2. Yazar: DİLOVAN HALİL AZİZ GÜLNAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN IŞIKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 2-substituted perimidine, anticancer, DNA synthesis, MTT assay, physicochemical parameters
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 12119
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI 2-SÜBSTİTÜE PERİMİDİN TÜREVLERİNİN SENTEZLERİ, YAPI AYDINLATMALARI, FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELERİ, SİTOTOKSİK VE ANTITUMOR ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Ecz. Dilovan Halil Aziz GÜLNAZ Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İlhan IŞIKDAĞ TEMMUZ 2003 Bu tez çalışmasında ana yapı olarak perimidin çekirdeğini içeren toplam 20 adet bileşik sentez edilmiştir. Bu bileşiklerden 8 adedi orijinal olup, diğer 12 adedine ise literatürde rastlanmıştır. Sentezlenen bileşiklerden bazıları, rekristalizasyon yöntemi ile saflaştınldıktan sonra, spektral ve elementel analiz sonuçlarına bakılarak yapılan aydınlatılmıştır. Literatürde kayıtlı bileşikler için, erime derecesi karşılaştırılması yapılmıştır. Bileşikler, ilk basamakta uygun aldehidlerin, etanol içerisinde NaHS03 ile reaksiyona sokulması ve buradan ele geçen ürünlerin 1,8-naftalendiamin ile tekrar reaksiyonu sonucu elde edilmiştir. Sentezlenen 2-sübstitüe perimidin türevi bileşiklerin MTT yöntemi ile toksisiteleri belirlenmiş ve invitro olarak DNA sentezi analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulguların ışığında, test edilen bileşiklerden bazılarının ilaç olarak kullanılabilir potansiyelde olmadıkları saptanmıştır. Diğer türevler ise, ileride yapılacak detaylı çalışmalardan sonra ilaç olarak kullanılabilir niteliktedirler. Bu araştırmanın devamı olarak, ileride yapılması planlanan yapı-etki çalışmalarına baz oluşturulması amacı ile, bileşiklerin bazı fizikokimyasal parametreleri tayin edilmiştir. Çalışmalarda, sterile, elektronik ve bazı hidrofobik parametre değerleri, doğrudan tablo değerlerinden yaralanılarak hesaplanmış, Rm hidrofobik parametre değerleri ise, deneysel bulgulara dayandırılarak saptanmıştır. Anahtar kelimeler : 2-sübstitüe perimidin, MTT, antikanser, fizikokimyasal parametreler.
Özet (Çeviri)
ABSTACT Master of Science Thesis THE STUDIES ON THE SYNTHESES, STRUCTURE ELUCIDATIONS, TOXICITIES AND DETERMINATION OF ANTICANCER EFFECTS OF SOME 2-SUBSTrrUTED PERİMİDİNE COMPOUNDS Pharm. Dilovan Halil Aziz GÜLNAZ Anadolu University Institute Of Health Science Department Of Pharmaceutical Chemistry Supervisor: Prof. Dr. İlhan IŞIKDA? July 2003 In this thesis, total of twenty compounds were synthesized whose main structures were perimidine nuclei. Eight of the synthesized compounds are reported the first time and the other twelve are placed in literature. Some of the compounds were purified using recrystallization procedure and their structure elucidations were performed using spectral methods and elemental analyses results. Melting points of the reported compounds were compared with melting points values in literature. During the syntheses of the compounds, in the first step, suitable aldehydes were reacted with NaHS03 in ethanol, and these products were reacted with 1,8-naphthalenediamine. Toxicities of 2-substituted perimidine derivates were determined by MTT method and their effects in vitro on DNA production were analysed by using cell cultures of normal and malignant cells. On the basis of findings obtained, some of tested compounds were found to not have potential usage as drugs. The other compounds probability use as a medicine, after that further investigation in the future. Some physicochemical parameters of the compounds were determined to form the basis for SAR studies which are planned as the continuation of this study. The values of steric, electronic and some hydrophobic parameters were calculated directly using table values, while Rm hydrophobic parameter values were determined using experimental data.