Üniversite son sınıf öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi ve davranışları
Knowledges and behaviors of last class university students about sexually transmitted diseases
  1. Tez No: 124113
  2. Yazar: ŞENGÜL YAMAN EFE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, üniversite öğrencileri, Sexually transmitted diseases, university students.“^ ”1, t 3 ı-^-r
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Konusunda Bilgi ve Davranışları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003 Araştırma, üniversite öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi ve davranışlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gazi Üniversitesi' ne bağlı Kastamonu'daki fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören 1030 son sınıf öğrencisinden basit rasgele örnekleme yöntemi kullanılarak saptanan 280 kişi, örneklem kapsamını oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; öğrencilerin tanımlayıcı bilgileri, bazı cinsel davranışları, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan AİDS, sifiliz, gonore ve hepatit B'nin belirtileri, bulaşma yolları, tedavileri ve korunma yollarına ilişkin bilgi sorularının yer aldığı anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; SPSS 11 paket programında yüzdelik, ortalama, Chi-kare ve Annova testleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre; öğrencilerin %30'unun cinsel deneyiminin olduğu, erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre cinsel deneyiminin daha fazla olduğu (%54), öğrencilerin yarısından fazlasının (%58,4) birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girdiği, cinsel deneyimi olan öğrencilerin çoğunun aile planlaması yöntemi kullanmadığı (%61,9), cinsel deneyimi olan öğrencilerin sadece %29,8'inin kondom kullandığı saptanmıştır. Öğrencilerin CYBH'ın belirtileri, bulaşma yolları, tedavileri ve korunma yolları hakkında yetersiz ve yanlış bilgilere sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Knowledges and Behaviors of Last Class University Students About Sexually Transmitted Diseases, Hacettepe University Institude of Science of Health, Nursing of Obstetric and Women Diseases Programme, M. Sc Thesis, Ankara, 2003 This study has been made among university students for determine their knowledge and behaviors about sexually transmitted diseases as a descriptive research. Among 1030 last class students of Gazi University Kastamonu Faculties and Academies, selected 280 persons by 'easy random method', contents of the research samples. To collect data, a questionnare form was prepared that contains questions on student's demographic characteristics, sexual behaviors and sexually transmitted diseases' symptoms, transmission ways, medical treatments and prevent ways of AIDS, syphilis, gonorrhea and hepatitis B. The collected data has been evaluated with a software called SPSS 11 by using percentages, mean values, chi- square and annova tests. According to results obtained from the quastionnare; 30 % of students had sexual experience, males had more sexual experience than females (54 %), more than half of students had sexual relationship with more than one partner (58,4 %), most of sexually experinced students didn't use familly planning methods (61,9 %), only 29,8 % of sexually experienced students used 'condom' was established. It was established that, students have inadequate and wrong knowledges about STD's symptoms, transmission ways, medical treatments and prevent ways. In the ligt of the results of the research, various suggestions were given.