Temel sağlık hizmetlerinde çalışan hekim ve hemşirelerin ruh sağlığı sorunu olan bireye karşı tutumları
Attitudes of doctors and nurses, working at primary healt service, towards individuals with mental health problems
  1. Tez No: 124114
  2. Yazar: FİGEN ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Temel sağlık hizmetleri, ruh sağlığı sorunu olan birey, hekim ve hemşire tutumları, Primary health services, individual with mental health problem, doctors and nurse attitudes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Arı, F.,Temel Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Hekim ve Hemşirelerin Ruh Sağlığı Sorunu Olan Bireye Karşı Tutumları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu araştırma, temel sağlık hizmetlerinin birinci basamağında çalışan hekim ve hemşirelerin ruh sağlığı sorunu olan bireye karşı tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ankara İli Belediye sınırları içindeki 9 Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı bulunan sağlık ocaklarında çalışan hekim ve hemşireler üzerinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak demografik bilgileri, ruh sağlığı sorunu olan bireyi tanımlamayı ve daha önceki deneyimleri soran sorulardan oluşan kişisel bilgi formu ile akıl hastalarına karşı tutum ölçeği kullanılmıştır. Arkar ve Eker tarafından ülkemizde geçerlik güvenirlik çalışması yapılan ölçek, belirli bir psikopatoloji tipinin tanımlandığı örnek olgu ile sosyal mesafe, beklenebilecek yük, ruh sağlığı sorunu olan bireyi tanıma, tedavinin gerekliliği, prognoz ve tercih edilen tedavi türünü soran sorulardan oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ile, t Testi, Mann- Whitney U, Wilcoxon ve Kruskall Wallis İstatistiksel Testleri kullanılmıştır. Araştırmada hekim ve hemşirelerin ölçekte yer alan paranoid şizofreni vakasına daha fazla sosyal mesafe gösterdikleri; paranoid şizofrenide daha fazla olmak üzere bu kişilerle sosyal ilişkiyi duygusal, fiziksel yük ve sağlığa olumsuz etki olarak algıladıkları; yine paranoid şizofrenide daha yüksek olmakla birlikte, her iki vakada prognozu olumsuz gördükleri saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An, F., Attitudes of Doctors and Nurses, Working At Primary Health Services, Towards Individuals With Mental Health Problems, Hacettepe University Institute Of Medical Sciences, Psychiatric Nursing Program, Science Expertise Thesis, Ankara, 2003. This research is carried out to determine the attitudes of doctors and nurses, working at the of primary health services, towards individuals with mental health problems. The research is carried out on doctors and nurses working at health centers in 9 Chief of Health Group within Ankara City Municipality. A questionnaire consisting of two sections was used as the means of data collection. The first section of this questionnaire, prepared by the researcher by examining the relevant literature, consists of questions including demographic information, defining a person with mental problem and previous experiences. In the second section is included a scale, whose validity and reliability in Turkey is studied by Arkar and Eker, with perception of mental illness in the vignettes, a social distance scale, expected burden, recognizing a person with mental health problem, prognoses and preferred therapy type. Percentage and t Test, Mann- Whitney U, Wilcoxon and Kruskall Wallis Statistical Tests are used in the evaluation of the data. In the research, it was determined that doctors and nurses put more social distance to the paranoid schizophrenia case in the scale; that they perceive social relation with these persons as a negative effect to mental, physical burden and health, being more in the case of paranoid schizophrenia; and that they consider prognoses negative in both cases, again being more in paranoid schizophrenia. Proposal are made with regard to the findings of the research.