Zihinsel engelli çocuğa sahip olan annelerin çocuklarının kişisel hijyeni hakkında bilgi ve uygulamalarının saptanması
To Determine knowledge and practices of mothers having mentally handicaps child about self-hygiene applications of their children
  1. Tez No: 124115
  2. Yazar: SELMA DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA NURAN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel engelli çocuklar, kişisel hijyen uygulamaları, annelerin kişisel hijyen bilgisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 742
Özet
ÖZET Dinç S. Zihinsel engelli çocuğa sahip olan annelerin çocuklarının kişisel hijyeni hakkında bilgi ve uygulamalarının saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yönetmeliğinin Halk Sağlığı Hemşireliği Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Dünya nüfusunun % 14'ünü özel gereksinim duyan bireylerin oluşturduğu ve bu grubun % 2. 3 'ünün ise zihinsel engelli olduğu D.S.Ö'tü tarafından bildirilmektedir. Toplumda yük olarak görülen zihinsel engelli çocukların tüketici konumdan üretici konumuna geçebilmeleri yönünde ele alınmaları, çocuğun gelecek yaşamında bağımsız, kendine yeten, toplumla uyumlu ve olumlu davranışlara sahip sağlıklı bir birey olmasının sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle zihinsel engelli çocukların özbakım becerilerinin kazandırılması önem taşımaktadır. Özbakım içinde yer alan kişisel hijyen uygulamaları çocuğun bağımsızlığına doğru götüren ilk adımlardan birisi olmaktadır. Bu araştırma zihinsel engelli çocuğa sahip olan annelerin çocuklarının kişisel hijyeni hakkında bilgi ve uygulamalarının saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara Belediye sınırları içinde eğitim veren beş öğretilebilir zihinsel engelli okullarda öğrenim gören toplam 240 öğrencilerin anneleri oluşturmuştur. Bu araştırma sonunda ise kişisel hijyen uygulamalarında istendik davranış geliştirmede hem annenin hem de çocuğun yetersiz kaldığı görülmüştür. Kişisel hijyen uygulamalarında çocukların bağımsızlık durumunun okul eğitiminin süresinin artması ile yükseldiği sonucu eğitimin önemle ele alınması ortaya koymaktadır. Annelerin çocuklarının kişisel hijyen uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyinin yeterli olmadığı bulunmuş. Araştırma sonuçları doğrultusunda annelere kişisel hijyen konusu ile ilgili eğitim önerisi getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Dinç S., To determine knowledge and practices of mothers having mentally- handicaps child about self-hygiene applications of their children, Hacettepe University Health Sciences Institute, Public Health Nursing Program, M.Sc. Thesis, Ankara, 2003. It is informed that 14% of world population are the handicapped and 2.3% of this group are mentally-handicapped by WHO. For healthy and independent society it is provided that mentally handicapped children are independence, self-helped, participating in community activities in the future of their life and passed producer site from consumer site in society. Therefore it is considered that mentally handicapped children are acquired self-care skills. Self-hygiene application is included in self-care skills and in order to attain independence children the first step is considered to be acquired self-hygiene application to them. This study has been made to determine knowledge and practices of mothers having mentally- handicaps child about self-hygiene applications of their children. The sampling size has been formed by 240 mothers having mentally-handicaps child from 5 schools for mentally handicapped (IQ=25-40) in provinces of Ankara. As a result of this research, it was determined that about self-hygiene application of their children, both knowledge and practices of mothers, having mentally-handicaps child were insufficient. Moreover it is determined that independence of children about self- hygiene of them increased with education period. In this way education has been important to extend independence of children. As a result our data suggest that education concerning self-hygiene application should be given to mothers having mentally handicapped children. Key Word: Mentally handicapped children, practices of self-hygiene, knowlodge of mothers.