Ilıca Sağlık Ocağı'na başvuran hastaların reçetede yazılan ilaçları kullanımı ve bunu etkileyen etmenler
Prescribed drug usage of patients who consulted Ilıca Health Center and affecting factors
- Tez No: 124184
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMİH ŞERMİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Reçete, ilaç kullanımı iv, Prescription, drug usage i*iwg«5ııo»
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Sağlık hizmetlerinin sunumunda ilaç kullanımı, vazgeçilmez bir önem taşır.Ancak dünya çapında hastaların %50'si ilaçlarını doğru kullanmamaktadır. Ayrıca dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri esas ilaçlara erişememektedir. Bu çalışmanın amacı,reçetede yazılan ilaçların hastalar tarafindan alınma ve kullanılma durumları ve bunları etkileyen etmenleri belirlemek; bazı ilaç kullanım göstergelerini saptamaktır. Bu bir kesitsel, analitik çalışmadır. Çalışmanın evrenini, İzmir-Narlıdere Ilıca Sağlık Ocağı bölgesinde oturan ve Şubat-Mayıs 2003 tarihleri arasında sağlık ocağında reçete yazılanlar oluşturmuştur. Örnek seçimi, sağlık ocağına başvuranlardan reçete yazılan ilk on kişi alınarak yapılmıştır. Başvuru sırasında saat tutularak görüşme süresi hesaplanmış ve kaydedilmiştir. Poliklinik çıkışında çalışmaya katılanlardan ev adresleri alınarak 5. gün yüz-yüze anket uygulanmıştır (n=280). Anket sonunda ilaçlar istenerek sayım yapılmıştır. Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 45. 9± 24.2'dir. Ortalama görüşme süresi 4.1± 1.9 dakikadır. Reçetelerdeki ortalama ilaç sayısı 2.9± 1.2'dir. En çok kalp-damar sistemi ilaçlan reçete edilmiştir (%47.9). Antibiyotik reçete edilme oram %26.8 dir. Olguların %88.6'sı ilaçlarının tümünü almıştır. Yaş, çalışma, geçim durumu, sosyal güvence olması, başvuru nedeni, ilaç kullanımının açıklanması, doktorun ayırdığı süre ilaç alınmasını anlamlı olarak etkilemekte, cinsiyet, evlilik durumu ve öğrenim durumu ilaç alımını etkilememektedir. İlaçların alınmayışının en önemli nedeni parasızlıktır. Sosyodemografik özellikler ilaç kullanımını etkilememektedir. ilacın nasıl kullanılacağı konusunda bilgi verilmesi, ilaçların nasıl kullanılacağının anlaşılması, reçeteye soğuk algınlığı ve öksürük ilacı yazılması ilaç kullanımını etkilemektedir. İlaçlarını alıp kullanan hastaların reçeteye uyumu %79.9 dur.Uyumsuzluğun en önemli nedeni ilacın dokunması (%18.2) olmuştur.Uyumsuzluğun en yüksek olduğu ilaç grubu soğuk algınlığı ilaçlandır.
Özet (Çeviri)
Abstract Drug usage is a vital aspect of health services. Approximately one-third of the world population is unable to obtain essential drugs and worldwide about 50% of patients misuse drugs. This research aimed at investigating patient acquirement and usage of prescribed drugs, determining the underlying factors, and establishing some drug usage indicators. The study was cross-sectional and analytic. Its universe was Izmir-Narlidere-Ilica residents who were prescribed at Hica Health Center from February to May in 2003. The first 10 patients were selected as the sample of the day. The duration of consultation was measured and recorded. Four days elapsed before the patient was visited at home for a face-to-face questionnaire session ending with a count of the prescribed drugs. A total of 280 patients took part in the survey. The mean patient age was 45. 9± 24.2 years. The mran consultation time was 4. 1± 1.9 minutes. The mean number of drugs in prescriptions was 2.9± 1.2. Cardiovascular drugs were the most frequent (47.9%). Percentage of encounters with an antibiotic prescribed was 26.8%. 88.6 % of the patients obtained all the drugs in the prescription. Age, work, income, social insurance, complaint of the patient, usage explanation, and duration of consultation significantly affected the drug obtention, whereas patient's educational attainment, gender and marital status were of no significance. The main reason (34.3%) for failure to obtain the drugs was economic. Socio-demographic features were not influential in drug usage. Usage explanation, patient's clear understanding of usage, and presence of drugs for cold and cough in the prescription significantly affected the drug usage. Prescpription adherence was about 79.9% among those patients who obtained and used the drugs. The most significant reason (18.2%) for non-adherence was adverse effects. Non-adherence was highest for drugs for cold.