Uşak il merkezi hastanelerinde çalışan hemşirelerin hastane enfeksiyonlarına ilişkin bilgi düzeylerinin ölçülmesi
Evaluation of knowledge on hospital infections of the nurses working in the hospitals of Uşak provincial center
  1. Tez No: 124189
  2. Yazar: SEVCAN DİKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, General Surgery, Nursing, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyi, Çapraz Enfeksiyon, Hastane, Hemşirelik, İnfeksiyon, Cross-Infection, Hospital, Infection, Knowledge, Nursing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Uşak ti Merkezi Hastanelerinde Çalışan Hemşirelerin Hastane Enfeksiyonlarına İlişkin Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi Araştırma, Uşak İl Merkezi Hastanelerinde çalışan hemşirelerin hastane enfeksiyonları ile ilgili bilgi düzeyini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Uşak Devlet Hastanesi ve Uşak SSK Hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmak isteyen toplam 236 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri Ek-1'deki hemşireler için geliştirilen soru kağıdı ile toplanmıştır. Soru kağıdında hemşireleri tanıtıcı sorular ve hemşirelerin hastane enfeksiyonlarına ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirecek sorular yer almıştır. Anket sorulan 16-31 Aralık 2002 tarihleri arasında araştırmacı ve bir anketör tarafından uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS programına girilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Değerlendirmede Varyans analizi, T testi ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda hastane enfeksiyonlarıyla ilgili olarak hemşirelerin bilgi puan ortalamalarının yeterli olduğu saptanmıştır. Hastanelerde hastane Enfeksiyon Kontrol Komitelerinin kurulmasının hastane enfeksiyonlarının neden olduğu gereksiz yatak işgali, iş gücü kaybı, zaman kaybı, ek masraflar nedeni ile oluşan ekonomik kayıpların azalmasını sağlayacağı, ayrıca çalışan hemşirelere hastane enfeksiyonlarına ilişkin sürekli ve etkin eğitim programlan düzenlenmesinin daha bilinçli ve etkili bir hasta bakımı sağlayacağı düşünülerek, araştırma sonunda gerekli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of knowledge on hospital infections of the nurses working in the Hospitals of Uşak Provincial Center This study was performed as a supplementary study in order to determine the knowledge on hospital infections of the nurses working in the Hospitals of Uşak Provincial Center. A total of 236 nurses working in Uşak SSK Hospital and Uşak State Hospital were included in the study. Study data were collected using the questionnaire given in Annex- 1 that was specially developed for nurses. There were questions in the questionnaire to evaluate the level of knowledge of the ruses about hospital injections as well as questions about the identities of nurses. An investigator and an interviewer performed the interviews between the dates 16th -3 1st Dec. 2002. Data of the investigation were entered to SPSS program and evaluated. Variance, t-test and Chi-Square tests were used in the evaluation. It was found that the knowledge levels nurses about hospital infections were adequate. Relevant proposals were submitted by considering that Infections Control Committees to be established in Hospitals would reduce the unnecessary occupation of beds, time losses, and additional costs that would cause economic loss; and furthermore, arranging continuous and effective training programs for nurses would ensure a more conscious and effective patient-caring.