Hemşirelerin kanserden korunma ve kanserin erken tanısına ilişkin bilgi düzeylerinin ölçülmesi
Measurement of knowledge levels of nurses related with protection from cancer and early diagnosis of cancer
- Tez No: 124190
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAL CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Hemşire, Erken Tanı, Korunma, Bilgi, Cancer, Nurse, Early Diagnosis, Protection, Knowledge
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Hemşirelerin Kanserden Korunma ve Kanserin Erken Tanışma İlişkin Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi Araştırma, Afyon il merkezi hastanelerinde çalışan hemşirelerin kanserden korunma ve kanserin erken tanısına ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu araştırma Afyon il merkezinde bulunan Afyon Merkez Devlet Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Afyon Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi ve Afyon Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan 210 hemşire üzerinde yapılmıştır. Örneklem grubunu, anket formunu doldurarak araştırmaya katılmaya gönüllü olan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak hemşirelerin kişisel özellikleri ile kanserden korunma ve kanserin erken tanısı konularım içeren ve araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formunda 16 tane tanımlayıcı ve 16 tane de bilgi sorusu yer almaktadır. Araştırmada anket sonuçlarına ilişkin elde edilen veriler,“t testi”,“varyans analizi”ve“Mann Whitney U”testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada hemşirelerin büyük çoğunluğu kanserden korunma ve kanserin erken tanısı konularında bilgi puanı olarak 100 puan üzerinden 70 puan almışlardır. Literatürler doğrultusunda hemşirelerin aldıkları puanlar iyi olmakla beraber yine de bu kadar önemli bir konuda hiç bilgi açığının olmaması gerekmektedir. Çalışma sonucunda kanser konusundaki hizmet içi eğitim programlarına yeterince önem verilmediği anlaşılmaktadır. Kanserden korunma ve erken tam konularında hizmet içi eğitim programlarının arttırılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca hemşirelerin bir başka nedenle hastanede yatan bireyde gözden kaçan ya da değerlendirilemeyen erken tanıya ilişkin bulguları saptayabileceği belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Measurement Of Knowledge Levels Of Nurses Related With Protection From Cancer And Early Diagnosis Of Cancer The research was carried out as descriptive for the purpose of determination of knowledge levels of nurses, working at the hospitals of Afyon Province center, related with protection from cancer early diagnosis of cancer. This research was made on 210 nurses, working at Afyon Central State Hospital, Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Application and Research Hospital, Afyon Social Insurance Institute Hospital and Afyon Chest Diseases Hospital, all located in Afyon Province center. Sampling group, consists of nurses who have completed questionnaire form and participated in the research voluntarily. In the research questionnaire form has been used as means of data collection, which included personel characteristics of nurses together with the issues of protection from cancer and early diagnosis of cancer and which has been developed by the research assistant in the direction of literature. In the questionnaire from there are 16 descriptive and 16 knowledge questions. The data obtained related with the results of questionnaire in the research, has been evaluated by using“t test”,“variance analysis”, and“Mann Whitney U”tests. In the research, a great majority of nurses, received 70 points over 100 points as knowledge point on protection from cancer and early diagnosis of cancer issues. Although the points, received by nurses in the direction of literature were good, there should be no gap of knowledge on such an important issue any way. At the end of the research it is understood that sufficient importance has not been given to the on the job training programs on cancer issue. It is considered that on the job training programs on protection from cancer and early diagnosis of cancer should be increased. Furthermore it was indicated that nurses can determine findings related with early diagnosis that have been neglected or have not been evaluated on an hospitalized person for another reason. Suggestion have been developed in the direction of data, obtained from the research.