Kadınların sağlık ocağı hizmetlerini bilme durumu ve bu hizmetlerden beklentileri
The Informations and expectations of the women about the services of health center
  1. Tez No: 124188
  2. Yazar: AYŞE USLU MEYDANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA NURAN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık ocağı hizmetleri, kadınların beklentisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Uslu Meydanlıoğlu, A., Kadınların sağlık ocağı hizmetlerini bilme durumu ve bu hizmetlerden beklentileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Bu araştırma, Altındağ Merkez 1 Nolu Dr.Sacit Yazıcı Sağlık Ocağı bölgesindeki kadınların, sağlık ocağı hizmetlerine ilişkin bilgi ve beklentilerinin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Sağlık Ocağı bölgesindeki 19 mahallede oturan, 15 yaş ve üzeri 9783 kadın araştırmanın evrenini oluşturmuş, evrendeki birey sayışma göre de örneklemin büyüklüğü 95 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın amaçlan doğrultusunda literatürler incelendikten sonra veri toplama aracı olarak kullanılan soru kağıdı oluşturulmuştur. Soru kağıtları, Ocak-Nisan 2002 tarihleri arasında kadınların evlerine gidilerek, görüşme yöntemi ile doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdeler, ki kare testi ve ki kare testinin uygulanamadığı durumlarda ise Fisher' in kesin ki kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, kadınların sağlık ocağının aşılama (% 100,0), aile planlaması (%89,5), hasta muayenesi ve kontrolü hizmetlerini (%82,1) yüksek oranda bildiği, buna karşın çevre sağlığı hizmetleri (%3,2) ile sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik verilen hizmetlerini (%21,1) düşük oranda bildiği belirlenmiştir. Kadınların en çok sağlık eğitimi (%88,4) ve hasta kontrolü (%82,1), en az aşılama (%20,0) ve çevre sağlığı hizmetlerine ilişkin beklentilerinin (%30,5) olduğu saptanmıştır. Kadınların hasta kontrolü hizmetlerini bilme durumları ile bu hizmetlere ilişkin beklenti durumları arasında yapılan ki-kare analizinde, anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p0,05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Uslu Meydanlıoğlu, A., The informations and expectations of the women about the services of health center, Hacettepe University Health Sciencies Institute, Public Health Nursing Programme M.Sc. Thesis, Ankara, 2003. This study has been made to determine informations and expectations of the women who have been living around the regions of the Altındağ 1st Dr. Sacit Yazıcı Health Center belonging to services of the health center (HC). Totally, 9783 women who are 15 year-old and over were investigated, and sampling size was accounted as 95 according to total samplings of the present project. An questionnaire form that include the questions of the study were filled visiting to the houses. The data obtained were interpreted using percent, chi square, and if it is needed, Fisher's exact chi square testing. As the result of this research, some striking data were found: The women were seem to be known the vaccination, family planning, patient check-up, and controlling, 100%, 89,5%, and 82,1%, respectively, among the services of the HC. However, the women were found to be unknown the environment health services and the caring and developing services of the HC with 3,2%, and 21,1%, respectively. The most and the lowest expectations of the women were determined to become the health education, patient controlling, and the vaccination, the environment health services, 88,4%, 82,1%, and 20%, 30,5%, respectively. There was statistically difference (p0,05) between the knowledgement of the meaning of the other services of the HC and the expectations belonging to these services. As a result, our data suggest that the health center's services should be told to people especially to the women living its around. Key word: The health center's services, the expectation of the women.