Cerrahi hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif komplikasyonlarla ilişkisinin incelenmesi
The relation between preoperative anxiety and complications at postoperative period in surgical patients
- Tez No: 124192
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN NURİ DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, preoperatif anksiyete, cerrahi hasta, elektif cerrahi, postoperatif komplikasyon, Anxiety, preoperative anxiety, elective surgery, surgery patients, postoperative complication
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Cerrahi Hastalarda Preoperatif Anksiyetenin Postoperatif Komplikasyonlarla İlişkisinin İncelenmesi. Bu araştırma Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Hastanesi cerrahi servisindeki hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif dönemde olası komplikasyonlarla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı. Çalışmaya 52'si herni, 38'ini tiroid hastalıkları, 60'ı kolelitiazis nedeniyle öpere edilen toplam 150 hasta alınmıştır. Hastaların sosyodemografik özellikleri belirlendi ve Stait -Trait Anxiety Inventory=(Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri) ile anksiyete düzeyleri ölçüldü. Elde edilen veriler kodlanarak SPSS programına yüklendi. İstatistiksel analiz için Perason X2 testi, student t-testi ve varyans analizi uygulandı. Sonuç olarak; elektif ameliyat olmak için cerrahi servisine yatan hastalarda preoperatif anksiyetenin postoperatif komplikasyonlarla ilişkili olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Relation Between Preoperative Anxiety and Complications at Postoperative Period in Surgical Patients This researc aimes to investigate the relation between preoperative anxiety and possible complications at postoperative period in the patients at surgical wards of Afyon Kocatepe University Ahmet Necdet Sezer Hospital. This study was planned as suplementary study. Totally 150 patients were included in the study, 52 of them operated for hernia, 38 of them operated for thyroid diseases and 60 of them operated for cholelithiasis. Socio-demographic characteristics were collected and anxiety level of patients were measured by Stait-Trait Anxiety Inventory. Available data coded and transferred to SPSS program. Pearson Khi-square, student t-test, varians analysis were performed for statistical analysis. In conclusion; postoperative complications the patients who are admitted to surgery department for elective operations, could be related to preoperative anxiety.