Şaşmaz Oto Sanayi Sitesinde çalışanların iş sağlığı hizmetlerinden beklentileri
Occupational health services expectations of employee in the Şaşmaz Otomotive and Machine Site
  1. Tez No: 124213
  2. Yazar: SEVİL ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA NURAN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: küçük boy işletmeler, iş sağlığı hizmeti, iş sağlığı hemşireliği, çalışanların beklentileri, small-scale enterprizes, occupational health services, occupational health nursing, expectations of emloyees
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV ÖZET Albayrak, S., Şaşmaz Oto Sanayi Sitesinde Çalışanların İş Sağlığı Hizmetinden Beklentileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği ABD Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Küçük ve Orta Boy İş letmelerin (KOBİ), KOBİ' 1er içinde özellikle küçük boy işletmelerin yakın çevresinde iş sağlığı biriminin bulunmasının uygun olmasına rağmen, sağlık hizmetlerinin küçük boy işletmelere sunumu yetersizdir. Küçük boy işletmelerde çalışanların iş sağlığı hizmetlerinden beklentilerini belirlemek amacıyla yapılan çalışma tanımlayıcı türdedir. Çalışmanın örneklemini Şaşmaz Oto Sanayi Sitesinde, 424 işyerindeki 424 çalışan oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, küçük boy işletmelerde çalışanların iş sağlığı hizmetinden beklentilerini belirlemek amacıyla, kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan soru kağıdı kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 9.0 paket programında değerlendirilmiştir. Çalışanların tanıtıcı özellikleri ve iş sağlığı hizmetinin veriliş şekline ilişkin beklentilerinin incelenmesinde yüzdelik, bazı sosyodemografik özelliklere ve çalışma yaşamına ilişkin özelliklerin iş sağlığı hizmetinden beklentilerle ilişkisinin incelenmesinde ise x2 (ki-kare) önemlilik testi kullanılmıştır. Çalışanların % 65.8' inin 21-40 yaşlan arasında, % 55.4' ünün ilkokul mezunu olduğu, % 86.1' inin aldıkları sağlık hizmeti içinde iş sağlığı hizmetinin yer almadığını düşündükleri bulunmuştur. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre; iş sağlığı hizmeti organizasyonuna ilişkin önerilerin % 45.3' ünün sağlık birimine odaklandığı görülürken, bu öneriyi getirenlerin yarısından çoğunun tam teşekküllü bir sağlık kuruluşu beklentisine sahip olduğu ve çalışanların büyük çoğunluğunun ayrı bir iş sağlığı birimine gereksinim duyduğu saptanmıştır. Çalışanların iş sağlığı hizmeti içinde yer alması gereken hizmetlerden en az oranda iş yerinde ilk yardım hizmetinin verilmesini, en çok oranda iş sağlığı biriminde acil hizmetlerin verilmesini istediği belirlenmiştir. Çalışanların çoğunluğu iş sağlığı hizmetini sunmasını istedikleri sağlık personelinin doktor olmasını isterken, hemşireyi çalışanların en çok iş sağlığı biriminde acil hizmetlerin sunulmasında görmeyi bekledikleri sonucu ortaya çıkmış, küçük boy işletmelerde iş sağlığının organizasyonuna ve hizmetin sunulmasında ilişkin gerekli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Albayrak, S. Occupational health services expectations of emloyee in the Şaşmaz Otomotive and Machines Site, Hacettepe University Health Science institute M.Sc Thesis in Public Health Nursing, Ankara, 2003. As it is known; despite a keen necessity for occupational health departmants in the close surrounding of small and medium scale enterprizes (SMEs), and paricularly of small-scale enterprizes, the service for occupational health to small-scale enterprizes are quite insufficient. The purpose of this study is to determine occupational health services expectations of employee in the Şaşmaz Otomotiveand Machines Site. The method of the study is descriptive. The population of the study is 424 employee, employed in 424 small-scale enterprizes in the Şaşmaz Otomotive and Machines Site. To obtained the data, a questionnaire were developed and the collected data were evaluated using a SPSS 9.0 packet program where as percentages technique was used to investigate the characteristics of the employee and their expectations about the running styles of occupational health services, and also X2 significance test was used to evaluate the relations between occupational health expectations and socio-demographic and working-process characteristics. The analysis of data showed that more than the half of the employee (65.8%) were between the ager of 21 and 40, 55.4% employee were graduated from primary schools; their main request about occupational health service was for a real workplace health or nursing service in their available health services; more than half (86.1%) of the clients demanded a plenary medical foundation; and most of the clients thought that needed a private occupational health foundation. İt was also found that among the various health services, the employee epected to have“first aid”service in the workplace the leart but emergengy service in the health services in the work-related foundation mostly. As they appreciated the health service personnel to be“a doctor”at the most, they appreciated a nuurse o present“ emergency service”in the occupational health department. Suggestion related to the organisation of occupatioan health servicesin the small-scale enterprizes were also made in the study considering the results of the analysis.