Oto tamirhanelerinde çalışan çocuk işçilerin sağlıklarını koruyucu davranışları ile iş ortamı ve çalışma koşullarının değerlendirilmesi
The Evaluation of the working environment and working conditions as well as preventive health behaviours of the child laborers employed in the auto repair and maintenance shops
  1. Tez No: 124229
  2. Yazar: ULVİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Oto Tamirhaneleri, Çalışan Çocuklar, İş Sağlığı, Çalışma Şartları, Hemşirelik, Auto Repair and Maintenance Shops, Child Laborers, Laborer Health, Working Conditions, Nursing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 549
Özet
IV OTO TAMİRHANELERİNDE ÇALIŞAN ÇOCUK İŞÇİLERİN SAĞLIKLARINI KORUYUCU DAVRANIŞLARI İLE İŞ ORTAMI VE ÇALIŞMA KOŞULLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu araştırma oto tamirhanelerinde çalışan çocuk işçilerin sağlıklarını koruyucu davranışları ile iş ortamı ve çalışma koşullarının değerlendirilmesi amacıyla Malatya il sınırları içinde Öz-San ve Yeni Sanayi Sitesinde çalışan 115 çocuk üzerinde yapılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanıp, bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin hesaplanmasında ki- kare, yüzdelik hesaplanması ve fisher testi kullanılmıştır. Araştırmada sonuçlara göre, araştırma kapsamındaki çocukların, % 81.8'inin 16-18 yaş grubunda olduğu, %53'ünün 11-14 yaşlarında işe başladığı, %55.7'sinin ortaokul mezunu olduğu, %45.2'sinin çıraklık ve mesleki eğitime devam ettiği, %34.5'inin zımparalama-taşlama işinde çalıştığı, % 42.6'sının aylık 101-200 milyon arasında ücret aldığı, %61.7'sinin günde 11-12 saat çalıştığı, % 78.2'sinin yıllık izin kullanmadığı %7.0'ımn işveren tarafından sigortalandığı belirlenmiştir. Araştırmada işyerlerinin %89.6'sında içme ve kullanma suyu, %43.5'inde banyo, %7.8'inde havalandırma sistemi, %7'sinde de yemek odası olduğu saptanmıştır. Çocukların %43'ü iş bitiminde, yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkarken, %53'ünün her gün banyo yaptığı, %4.3'ünün her zaman öğün atladığı, %37.4'ünün de sigara içtiği saptanmıştır. Araştırmada bütün iş türlerinde çalışan çocukların yeterli kişisel koruyucu kullanmadığı saptanmıştır. Kişisel koruyucu kullanma durumu yaş, çalışma süresi, çıraklık eğitime devam ile ilişkisi incelenmiş, aradaki ilişki anlamlı bulunmamıştır. (p>0.05).
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE WORKING ENVIRONMENT AND WORKING CONDITIONS AS WELL AS THE PREVENTIVE HEALTH BEHAVIOURS OF THE CHILD LABORERS EMPLOYED IN THE AUTO REPAIR AND MAINTENANCE SHOPS ABSTRACT This research was carried out in order to evaluate the working conditions and working environment as well as the preventive health behaviours of the child laborers employed in the auto repair and maintenance shops based on thel 15 child laborers working in the Öz-san and New Industrial Zone located within the borders of Malatya province. The data were obtained by the face to face interview and were evaluated by means of computer techniques. Chi-square test and Fisher's exact test were utilized for analysing the data According to the results of this research, of those child laborers who participated in this research, 81.8 percent were at 16-18 age group. 53 percent started to work between the ages of 11-14. 55.7 percent graduated from a junior high school. 45.2 percent were attending the Apprenticeship and Occupational Training School. 34.5 percent were working in the rubbing and polishing activities. 42.6 percent earned 101-200 Million Turkish Liras per month, 61.7 percent worked for 11-12 hours during a day and 78,2 percent were not allowed to use their annual leaves. 7.0 percent were provided with social insurance by their employers. Our study showed that 89,6 percent of the repair and maintenance shops had drinkable water facilities, 43.5 percent had shower rooms, 7.8 percent had proper ventilation systems and 7 percent had dining hall. It was found that while 43 percent of the children washed their hands after finishing their work, both before and after the meals. 53 percent had a bath daily. 4.3 percent always skipped meals and 37.4 percent were smokers of cigarettes. That the children employed in all sorts of jobs did not use adequate protective equipment was found in the research. No meaningful relationship was found between the being used personal protective equipment and the conditions such as age, duration of working and being attended Apprenticeship and Occupational Training School (P>0.05).