Kayseri Devlet Hastanesi acil servisine kaza nedeni ile başvuran bireylerde ev kazası görülme sıklığı
The Frequency of home-accidents among the people with accident attending to Kayseri Public Hospital emergency services
  1. Tez No: 124228
  2. Yazar: ASSİYE KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Nursing, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kazalar, Ev kazaları, Acil servis, Accidents, Home-accidents, Emergency service
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 428
Özet
IV KAYSERİ DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİNE KAZA NEDENİ İLE BAŞVURAN BİREYLERDE EV KAZASI GÖRÜLME SIKLIĞI ÖZET Ev kazaları; insan sağlığı, sağlık hizmetleri, iş gücü ve yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri, maddi külfeti ve korunabilir olma özellikleri nedeniyle halk sağlığının öncelikli konuları arasına girmiştir. Araştırma, ev kazalarının epidemiyolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma kapsamına Kayseri Devlet Hastanesi Acil Servis'ine ev kazaları nedeniyle başvuran 385 birey alınmıştır. Verilerin toplanmasında kullanılan anket formunda; kazazedelerin demografik özellikleri, kazanın tipi, yeri, zamanı ve nedenleri yer almıştır.Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için yüzdelik ve Ki Kare önemlilik testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; - Kazazedelerin büyük çoğunluğunu 0-6 ve 7-14 yaş grubunun oluşturduğu, - Ev kazalarının 0-14 yaş grubu hariç, diğer yaş gruplarında kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğü, - Zehirlenme kazasının ilk sırayı (% 48.3) ve iklim koşullarına bağlı olarakta Karbonmonoksit gazıyla oluşan zehirlenmelerin ilk sırayı oluşturduğu (%87.6) saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; risk gruplarına eğitim programları ve ev içi düzenlemelerine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
THE FREQUENCY OF HOME-ACCIDENTS AMONG THE PEOPLE WITH ACCIDENT ATTENDING TO KAYSERİ PUBLIC HOSPITAL EMERGENCY SERVICE ABSTRACT Home-accidents have been one of the important subjects of public health because of its being preventable, financial burden and the negative effects on the quality of life and work power. This research has been planned to determine the epidemiologic features of home- accidents. The research includes 385 individuals applying to the emergency service in the Kayseri State Hospital because of home-accidents.The questionnaire used to collect the data includes demographic properties, the type, time, place and the reasons of the accidentTo evaluate the information obtained, the percentage rate and Chi Square significance tests have been utilized. According to the findings from the research: - Most of the individuals suffering from home-accidents are between 0-6 and 7-14, - Most of the home accidents,except for 0-14 age group, are more in women in other age groups than in men, - It has been determined that the incidence of being poisoned is in the first place (%48.3) and based on the climate conditions, the incidence of being poisoned with carbonmonoxide gas takes the first place (%87.6) Based on the obtained results, the risk groups have been suggested some educational programs and changes inside the houses or flats.