Doğal menopoz yaşını etkileyen faktörlerin incelenmesi
Study on factors effecting natural menopause age
  1. Tez No: 124243
  2. Yazar: SEMİHA ÇAVUŞ DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEÇİL AKSAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, menopoz yaşı, erken menopoz. iv, menopause, menopause age, prematur menopause. v
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET DOĞAL MENOPOZ YAŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Doğal menopoz yaşının belirlenmesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla menopoza en az bir yıl önce girmiş 150 kadın üzerinde karşılaştırmalı, tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen araştırmada, menopoza girmeden önceki bilgilerden elde edilen bulgular incelenmiştir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Menopoz polikliniğine 2001 yılı içinde başvuran kadınlar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Poliklinikteki kayıtlı dosyalar 2001 yıl sonundan geriye doğru, en az bir yıl önce doğal menopoza girmiş 150 kadına ulaşana kadar taranmış ve gerekli bilgiler alındıktan sonra, telefon edilip görüşülerek anket formundaki diğer bilgiler toplanmış ve SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların menopoza girme yaş ortalaması 45.41±0.46'dır. Menopoz yaşma etkisi olduğu düşünülen faktörlerden medeni durum ve günlük çay içme miktarı ile menopoza giriş yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu; evli kadınların diğerlerine göre daha erken menopoza girdikleri ve günlük çay içme miktarı arttıkça menopoza giriş yaşının küçüldüğü belirlenmiştir(P0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY ON FACTORS EFFECTING NATURAL MENOPAUSE AGE In the comparative, descriptive research purposing to determine menopause age and effecting factors, which has been achieved on 150 women entered in the menopause period at least one year earlier findings obtained from information before menopause period have been studied. The women applying to the Menopause Polyclinic of Medicine Faculty Hospital, University of Kocaeli in 2001 are the material of this study. The files recorded in the polyclinic have been traced backdated to the end of 2001 until 150 women entered in the menopause period at least one year earlier have been reached, and all data on the questionnaire have been collected after having been derived existing information in these files and having been talked to on phone, and they have been evaluated using a SPSS program. The menopause entering age average of the women taking part in this study is between 45.41±0.46. It has been determined that there is a considerable statistical link between civilian status and daily amount of tea drinking, which are thought to have effect on the menopause age; that married women enter earlier in the menopause period than the others and that the menopause age decreases as daily amount of tea drinking increases (P0.05).