Ankara ilinden seçilen park sağlık ocağı bölgesinde 35 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz yaşı ve perimenopozal semptomlarının tespiti
Determination of menopause age and perimenopausal symptoms of the 35 years old and over women living in the region Ankara province park village clinic
- Tez No: 193760
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA ÖZYURDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ankara Park Sağlık Ocağı, Doğal Menopoz, CerrahiMenopoz, Menopoz Yaşı, Perimenopozal Semptomlar, Ankara Park Health District, Natural Menopause, SurgicalMenopause, Menopausal Age, Perimenopausal Symptoms
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma 1999 yılında Ankara Park Sağlık Ocağı bölgesinde 35 yaş veüzeri kadınlarda menopoz yaşı ve perimenopozal semptomları saptamakamacıyla yapılmış tanımlayıcı kesitsel bir çalışmasıdır.Araştırma Park Sağlık Ocağı bölgesinde 5 Sağlık Evine kayıtlı, 35 yaş veüzeri random yöntemiyle tespit edilen 502 kadın üzerine uygulanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde yüzde oranlar ve Ki-kare analizi kullanılmıştır.Araştırmamızda kadınların doğal menopoz yaşı ortalaması 47,53 ± 3,35olarak bulunmuştur. Menopoz yaşını etkileyen faktörlerden, annenin menopozyaşı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Kadınlarda perimenopozal dönemde sıcak basması, terleme, eklem ve başağrısı gibi semptomlar saptanmıştır.Menopozal şikâyetler için doktora başvurma oranı % 29,2'dir. Kadınlarınmenopoz ve menopoz dönemi semptomlarını doğal karşıladıkları ve doktoragitmeyi gerekli görmedikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive field study which is fulfilled in order to findout menopausal age of women 35 years old and over and perimenopausalsymptoms in the district of Ankara Park Sağlık Ocağı in 1999.This research was applied randomly on 502 women in the age of 35 andover who are registered to 5 health clinics in the district of Ankara Park HealthCenter. In the evaluation of data; percentage and Chi-square analysis were used.In the research, it was found that the average natural menopausal age ofwomen was 47,53 ± 3,35. The factors of total number of delivery, menopausalage of mother which effect the menopausal age were found statisticallymeaningfull.Some symptoms like flushing, perspiration and arthrosis and headachewere experienced in perimenopausal period of women.Medical consulting rate for menopausal disorders was 29,2 percent. It?sconcluded that the women naturally perceive the symptoms of menopause andmenopausal period and not necessarily consulting the physician for that reason.