Gebelik yaşının fizyolojik, psikolojik değişikliklere, komplikasyonlara ve doğuma yönelik etkilerinin belirlenmesi
Designating effects of the age factor in pregnancies physiologıcal,psychological differences, pregnancy complications and birth
  1. Tez No: 124244
  2. Yazar: BELGİN DURGUN BABADAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEÇİL AKSAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İleri yaş gebelik, Adölesan Gebelik, Gebelik Komplikasyonları, Older pregnancy, Adolescent pregnancy, pregnancy complications
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Gebelerin doğum öncesi dönemde onları huzursuz kılacak birçok etkenler mevcuttur. Bunlardan bazıları; hastanın düşük ile sonuçlanmış daha önceki gebelikleri, Rh uygunsuzluğu, ölü doğumlar, önceki doğumda oluşmuş problem ve kötü deneyimler, gebenin ileri yaşta veya 20 yaşın altında olması sonucu olacak veya gebelikte bilinmeden alman ilaçların bebeğe olan istenmeyen etkileri gibi daha pek çok etken sayılabilir (Alpay, 1996). Hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığının geliştirilmesinde doğum öncesi bakım, doğum ve doğum sonrası bakım temel hizmetlerdir. Gebelik yaşının bu doğal süreçte etkisini belirlemek ve anne adayını bu doğrultuda eğitmek gerekmektedir(Sağlık Bakanlığı, 2002). Çalışmanın amacı gebelik sürecinin adölesan ve ileri yaş gebeler ile 19-34 yaş arası gebelerde yarattığı fizyolojik ve psikolojik değişikliklere, gebelik komplikasyonlarına ve doğuma ilişkin özelliklere etkisini belirlemektir. Araştırmanın türü karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusunda hazırlanmış olan soru kağıdı ve Spielberger Süreklilik ve Durumluluk Anksiyete Ölçeği kullanılmış, Kocaeli Tıp Fakültesi, Kocaeli Devlet Hastanesi ve izmit Bölge Hastanesi Kadın Doğum Servislerine doğum yapmak üzere yatan, her gruptan 50 gebe olmak üzere toplam n=150 kişi alınmıştır. Sonuçta genel olarak gebeliğin gerek fizyolojik ve gerekse psikolojik değişikliklere, komplikasyonlara ve doğuma yönelik etkilerinde, yaşın önemli bir faktör olduğu söylenemez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are a lot of troubled factors in pegnant women in the prenatal period. Some of these are abortus before the last pregnancy, Rh izoimminization, stillbirth, problems and bad experiences in the last birth, older or adolescent pregnancy and take unknown medicine in the pregnancy, more like this factor can be regarded (Alpay, 1996). Care in the prenatal period, birth and postpartum is the basic service in both mothers and baby's health develops. To determine the effects of the pregnant age in natural prenatal period is required. İn this way the mother must be educated (Health Ministry, 2002). This research was carried out in order to effects of the age factor in pregnancies physiological, psychological differences, pregnancy complications and birth peculiarities. Type of the research is planed and performed as comperative and definitional work. The questionnaire form prepared from the literature is used. The questionnaire and State Trait Anxiety inventory- STAI were used. Each grups were fifty pregnancy, total n=150 person were entered from Medicine Faculty of Kocaeli University, Kocaeli State Hospital and İzmit SSK Region Hospital. The participations were pregnant and were hospitalized to performe their birth. The results show that age of the pregnancy, is not general effect pregnancy physiological, psychological differences, pregnancy complications and birth peculiarities.