Hastaneye yatan hastaların hastane enfeksiyonlarından kendilerini korumaya ilişkin spontan bireysel hijyen alışkanlıklarının belirlenmesi
Examination of spontaneous personal hygiene habits of hospitialized patient regarding protection against hospital infections
- Tez No: 124242
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN GÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hijyen, Alışkanlık, Tutum, Hastane Enfeksiyonu iv, Hygiene, Habits, Attitude, Hospital Infection
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Hastanede Yatan Hastaların Hastane Enfeksiyonlarından Kendilerini Korumaya İlişkin Spontan Bireysel Hijyen Alışkanlıklarının Belirlenmesi Araştırma, hastanede yatan hastaların hastane enfeksiyonlarından kendilerini korumaya ilişkin spontan bireysel hijyen alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Örneklem grubuna 1-30 Haziran 2001 tarihleri arasında genel cerrahi ve iç hastalıkları servislerinde en az üç gündür yatmakta olan, bilinci yerinde, gönüllü, erişkin 130 hasta alınmıştır. Araştırmada kullanılan anketin içeriği literatürden yararlanılarak geliştirilmiştir. Temel olarak bu anket, hastaların sosyo-demografık bilgilerini, evde ve hastanedeki bireysel hijyen alışkanlıklarım içermektedir. Verilerin değerlendirilmesi kişisel bilgisayar ortamında; yüzdelik, Mc-Nemar ve ki-kare testleri kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmaya katılan hastaların %40,8'i 45-59 yaşları arasında, %52,3'ü kadın, %83,1'i evli ve %56,2'si ilk-ortaokul mezunudur. Hastaların yemek öncesi ve sonrası el yıkama ve tuvalet öncesi ve sonrası el yıkama alışkanlıklarının istatistiksel açıdan farklı olduğu bulunmuştur. Tuvalet hijyeni materyali tercihi, ağız-diş temizliği ve sıklığı, el yıkama süreleri istatistiksel açıdan yaş gruplarına ve cinsiyetlerine göre incelenmiş ve farklı olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, hastanede yatan hastaların evdeki bireysel hijyen alışkanlıklarım hastaneye taşımaları nedeniyle hem ev hem de hastane için hijyen konusunda eğitim gereksinimleri oldukları düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Examination Of Spontaneous Personal Hygiene Habits Of Hospitialized Patients Regarding Protection Against Hospital Infections The goal of the research is examination of spontaneous personal hygiene habits of hospitialized patients regarding protection against hospital infections. During June 1-30 2001 at least 3 days hospitialized conscious, voluntary and adult 130 patients are taken for the sampling at General Surgery and Internal Diseases Services. The content of questionnaire has been developed based on literature. Basically this questionnaire contains; patient social demographic information, personal hygiene habits at both home and hospital. The data are evaluated using percentage, McNemara and Chi-Square methods on personel computer environment. The patients involving with this research are %40,8 of between 45-59 ages, %52,3 of women, %83,1 of married and %56,2 of graduated from primary school. Habits of the patients about washing hands before and after meal and before and after toilet are found statistically different. The choice of material for toilet hygiene, mouth-tooth cleaning, mouth-tooth cleaning frequency and washing-hand-period for age groups and for sex are examined as statistically different. As a result, hospitialized patients keep their personal hygiene habits at home, therefore it is considered that they need education for hygiene at both home and hospital.