Koroner anjiografi öncesi hastaları bilgilendirmenin anksiyete düzeyi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluatıon of the effects on patıents anxienty level after providing information to patients prior to coronary angiography
  1. Tez No: 124245
  2. Yazar: SEÇİL EKİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜGEN GÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner anjiografi, anksiyete, hastanın bilgilendirilmesi. iv, Coronary angiography, anxiety, informing the patient
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET KORONER ANJİOGRAFİ ÖNCESİ HASTALARI BİLGİLENDİRMENİN ANKSİYETE DÜZEYİ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: Bu araştırma, koroner anjiografi uygulanacak hastaları, koroner anjiografi işleminden önce bilgilendirmenin, hastaların anksiyete düzeyi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. ARAŞTIRMANIN TÜRÜ: Araştırma deney öncesi bir çalışmadır. YÖNTEM: Araştırmanın verileri hasta tanıtım formu ve Durumluk-Sürekli Anksiyete Envanteri kullanılarak hastalar ile yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Örneklem kapsamım 25 Eylül 2001- 26 Kasım 2001 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi İnvaziv Tam ve Tedavi Laboratuarına gelen, bilinci açık olan, iletişim kurulabilen, ilk kez koroner anjiografi olan, sağlık personeli olmayan, araştırmayı kabul eden, 30'u deney, 30'u kontrol olmak üzere 60 hasta oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayarda yapılmıştır. Verilerin analizinde t testi, yüzdelik hesaplama ve ki kare testi kullanılmıştır. BULGULAR VE SONUÇLAR: Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre, koroner anjiografi işlemine karşı hastalar kaygı duymaktadır. Koroner anjiografi uygulanacak hastalara işlem öncesi yapılan bilgilendirme ile durumluk kaygı puanlarının bilgilendirilmeyen hastalara göre azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE EFFECTS ON PATIENTS' ANXIETY LEVEL AFTER PROVIDING INFORMATION TO PATIENTS PRIOR TO CORONARY ANGIOGRAPHY PURPOSE: This research has been conducted to evaluate the effects on patients' anxiety level after providing information to patients prior to coronary angiography. TYPE OF THE RESEARCH: The research is before experiment. METHOD: Data for the research has been collected through face to face interviews with patients, whose patient information forms and State-Trait Anxiety Inventory have been used. The scope of the research sample between 25 September-26 November 2001 dates has been gathered from 60 patients, who came to the Kocaeli University invasive Diagnosis and Trearment Laboratory with open conscious, could communicate and were first time coronary angio patients. All of the 60 patients were non medical personnel and 30 patients were used as experiment and the remaining 30 were used as control persons in the research. The data was analysed using the t test method, percantege caculation and chi square method. FINDING AND RESULTH: According to the research, patients experience anxiety prior to coronary angiography. It has been observed that patients who are informed about coronary angiography prior to the operation experienced lower status anxiety points compared to patients who were not informed.