Çukurova Üversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde çalışan hemşirelerin ağrısı olan hastaların bakımına ilişkin bilgileri ve hemşirelik girişimlerinin incelenmesi
The Knowledge about pain and nursing interventions related to care of patient with pain of nurses working in Balcalı Hospital of Medical Faculty at University of Çukurova
  1. Tez No: 124277
  2. Yazar: MELTEM AKBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRSEL ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bakım, Girişimler, Hemşirelik. XI, Care, Interventions, Nursing, Pain. Xll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Ağrısı Olan Hastaların Bakımına İlişkin Bilgileri ve Hemşirelik Girişimlerinin İncelenmesi İnsanlık tarihi kadar eski olan ağrı, herkesin yaşamının bir döneminde değişik çeşit ve derecelerde yüz yüze kaldığı bir olgudur. Sözlük anlamı vücudun herhangi bir yerinde duyulan sürekli ve şiddetli acı olan ağrı, sağlık bakımı gerektiren en yaygın nedenlerden biri olmasına rağmen çok iyi anlaşılamamış ve bu nedenle günümüzde en önemli tıbbi sorunlardan biri olmaya devam etmektedir. Ağrı deneyimi dinamiktir ve bunu anlamak hemşirenin sorumluluğundadır. Hemşire, ağrı kontrolünü sağlamak için, hasta ve sağlık ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği yapmalıdır. Hemşireler, ağrı yönetimi ve ağrının hafifletilmesinden etik olarak sorumludurlar.. ; Bu çalışma, hemşirelerin ağrısı olan hastaların bakımına ilişkin bilgileri ve hemşirelik girişimlerini araştırmak için yapılmıştır. Araştırmaya Ç.Ü. Balcalı Hastanesinde gündüz çalışan 198 hemşire dahil edilmiştir. Veriler, hemşireleri tanımlayan, hemşirelerin bakım hakkındaki bilgisini ölçen bir anket formu ile toplanmıştır. Hemşirelerin yaş ortalamasının 30.89, mesleki deneyim yılı ortalamasının 12.0 olduğu, %52.0'ının kronik ağrı deneyimi olmadığı, %42.4'ünün ağrılı hasta ile sıklıkla karışlaştıklarmı ifade ettikleri, %70.2' sinin okulda ağrı eğitimi aldığı, %88.4'ünün okul dışı ağrı eğitimi almadığı ve ağrıya ilişkin yayın takip etmediği, %88.9'unun farmakolojik yöntemleri kullandığı, %85.4'ünün sözlü ifadelere dayanarak ağrı değerlendirmesi yaptıkları, %96.5'inin narkotik analjeziklerin uygulanmasında dikkat edilecek noktaları, %3'nün ise ağrı teorilerini bildiği görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda, hemşirelerin ağrılı hastaların bakımı ve ağrı kontrol yöntemleri hakkında bilgilerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Sonuçlar değerlendirildikten sonra hemşirelik bakımı ve hemşirelik bakımının kalitesini artırmak için eğitimde kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The knowledge about pain and Nursing Interventions Related to Care of Patient With Pain of Nurses Working in Balcah Hospital of Medical Faculty at University of Çukurova Pain, which is as old as human history, is a fact that an individual comes face to face with different kinds and degrees of it in a period of his/her life. Pain means continuous and sere ache in any part of the body. Although it is most common reason that needs health care, it is not understood very well, and for this reason it continues to be one of the most important medical problem. Pain experience is dynamic and understanding this is the responsibility of the nurse. Nurse makes cooperation with the patient and the other members of the health care team to control pain. Nurses are ethically responsible for pain management and pain relief. This study has been done in order to investigate the knowledge of nurses about the patients with pain and related nursing interventions. One hundred and ninety eight nurses working daytime at Balcah Hospital of Çukurova university Faculty of Medicine are included to the scope of research. The data was collected by the use of a questionnaire which included questions about pain in general and related nursing practices. It is discovered that average of nurses' ages was 30.89, average of their professional experience was 12.0 years, of all the nurses 52.0% did not have chronic pain experience, 42.4% stated that they frequently encounter patients in pain, 70.2% had pain education at school, 88.4% did not have pain education except school and did not follow a publication related to pain, 88.9% used pharmacological methods, 85.4% made evaluation based verbal expressions at all the nurses, 96.5% knew important points in narcotic analgesic administration knowledge about pain. At the end of this study it has been seen that nurses had little knowledge about pain control methods. After the evaluation of the conclusions, they will be used in education to increase the nursing care and the quality of the nursing care.