Hemşirelerin hasta bakımına ait tuttukları kayıtlara ilişkin yaşadıkları sorunların incelenmesi
The examination of the problems of the nurses about the patient care records kept by them
- Tez No: 156284
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRSEL ÖZTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nurse Care, Nurse Records, Recording, Recording Principles, The Quality of Recording. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Hemşirelerin Hasta Bakımına Ait Tuttukları Kayıtlara İlişkin Yaşadıklara Sorunların İncelenmesi Sağlık hizmeti ekip çalışmasıdır ve bakımın devamlılığı için her üyenin diğerinin ne yaptığını bilmesi gerekir. Bu da hasta kayıtlarının sağlıklı tutulması ile gerçekleşir. Hemşirelik bakımının devamlılığını ve bilgi aktarımını sağlayan kayıt tutma hemşirelik bakımının kalitesini artırır; hemşirelik araştırmaları için bilgi sağlar. Hasta bakım kalitesini güvence altına alabilmek için hemşireler bakım kaydı tutmaya önem vermelidirler. Uygulanan hemşirelik bakımını tekrar gözden geçirmek, düzenlemek ve standart oluşturabilmek için kayıt sistemleri oluşturulmalı ve düzenli kullanımı sağlanmalıdır. Bu çalışma, hemşirelerin hasta bakımına ait tuttukları kayıtları incelemek, yaşadıkları sorunları tespit etmek ve kayıt etmeme nedenlerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde çalışan 310 hemşire dahil edilmiştir. Veriler hemşireleri tanıtan ve tutulan kayıtları belirlemeye yönelik anket formu ile toplanmıştır. Hemşirelerin yaş ortalamasının 28.3, çalışma yılları ortalamasının 8.6 olduğu, %37.7'sinin yoğun bakımlarda çalıştığı, %63.2'sinin kayıtlarla ilgili eğitim almadığı, %62.3'ünün kayıtlara bir saatten az süre ayırdığı, %32.6'sının kayıtları yeterli, %36.1'inin mevcut formları yeterli gördüğü, %31.3'ünün kayıtları yeterli tutmadıkları için problem yaşadıkları görülmüştür. Sorumlu hemşirelerin kayıtları yetersiz gördüğü (%33.3), yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin kayıtla ilgili daha çok problem yaşadıkları (%49.5), en çok ekiple iletişim problemi yaşandığı (%30.0) belirlenmiştir. Hemşirelerin %19.9'u yasal dayanak olacağı için kayıt tuttuğunu, %22.6'sı daha etkin kayıt tutmak için hemşire sayısının artırılmasını, %13.0'ı yeni formlar geliştirilmesini önermişlerdir. Hemşirelerin bağımlı fonksiyonlarının kaydını yaptıkları, bağımsız fonksiyonların kaydını gerekli gördükleri, günlük rutinler arasındaki uygulamaların kaydını gereksiz olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Kayıt etmeme nedeni olarak ise %26.2 uygulamanın yapılmaması, %24.7 sözel iletilmesi olarak belirtilmiştir. Araştırmamızın sonucunda; hemşirelerin, hasta bakımını uygun şekilde kaydetmeleri için yeni formların hazırlanması, konuyla ilgili eğitimler verilmesi, kayıt formlarının belli aralıklarla gözden geçirilerek yenilenmesinin kayıt tutmada etkin olacağı saptanmıştır. Anahtar Sözcükler : Hemşirelik Bakımı, Hemşirelik Kayıtları, Kayıt Etme, Kayıt Tutma İlkeleri, Kayıtların Kalitesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Examination of The Problems of The Nurses About The Patient Care Records Kept By Them Nurses care is a team work and for the continuity of the care, it is necessary that each member shold know what another member does. This occurs when patient records are done in a good way. Recording that makes nurse care continuity and transfer of knowledge increases the quality of nurse care and collects data for nurse research. Nurses should give importance to care records in order to guarantee the patient care quality. For examining nurse care which is applied, arranging and making a standard, there should be a recording system and its usage should be provided. This study is conducted to examine the records that nurses have for patient care, to determine their problems and the reasons for not recording. The data comes from 310 nurses working at Çukurova University Balcah Hospital. The data was collected by the help of a questionnaire designed for introducing the nurses and determining the records. The mean of their age is 28.3 and the mean of their work experience is 8.6. It is found that 37.7% of them work in intensive care unit, 63.2% of them do not have any education about records, 62.3% of them gives less than one hour to recording, 32.6% of them finds the recording sufficient, 36.1% of them finds the existing forms adequate and 31.3% of them has problems as they do not have sufficient recordings. It is determined that responsible nurses find the recordings insufficient (33.3%), nurses working at intensive care unit have more problems (49.5%) and most problems are related to lack of communication wiht team (30.0%). 19.9% of the nurses states that they record as it is legal. 22.6% of them says that the number of nurses should be increased for effective recording and 13.0% of them offers the development of the forms. Nurses also record dependent functions and they state that it is necessary to record independent functions. According to them, recording the applications among daily routines is not necessary. The reasons for not recording are; 26.2% for not having applications and for 24.7% for having oral communication. As a result of this study, it is seen necessary that new forms should be prepared for nurses to record patient care in a suitable way, education about this subject is necessary and recording forms should be examined regularly and If necessary they should be rearranged.