Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin çocuk istismar ve ihmalinin tanılanmasına yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge levels of nurses working in a university hospital on diagnosing child abuse and neglect
  1. Tez No: 937897
  2. Yazar: NAİME OCAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNAY FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk İstismarı, Çocuk ihmali, Tanılama, Bilgi düzeyi, Hemşire, Child Abuse, Child neglect, Diagnosis, Knowledge level, Nurse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Çocuk İstismar ve İhmalininTanılanmasına Yönelik Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Bu araştırma, bir üniversite hastanesinde çalışan, çocuk hasta takibi ve bakımı yapan hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılanlanmasına yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiş tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Şubat 2020-Mart 2020 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, klinik ve poliklinik, çocuk acil ve yoğun bakımlarda çocuk hastaların bakım ve takibini yapan 263 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, araştırmaya katılan hemşirelerin, araştırmanın sonuçlarını etkileyeceğini düşündüğümüz, özelliklerini belirlememizi sağlayan sosyodemografik veri formu ve çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerinin tanılanmasına yönelik ölçek formu kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan hemşireler; yaş gruplarına, meslekteki hizmet sürelerine, çalışma yapıldığı sırada çocuk hasta ile çalışma durumlarına, öğrenim süresince çocuk istismarı ve ihmaline yönelik eğitim alma durumlarına, hizmet içi eğitim alma durumlarına, meslekteki hizmet sürelerine, karşılaştıkları istismar olgularına müdahaledeki yeterlilik algılarına, olası istismar mağdurlarını yönlendirebilecekleri kurumların hangileri olduğu sorusuna verdikleri cevaplara, daha önce karşılaştıkları istismar olgularına, herhangi bir kurum önerip önermedikleri sorulduğunda alınan yanıtlar göre değerlendirildiğinde ölçeğe ait alt ölçekler ve genel bilgi toplam puan ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Buna göre örneklemi oluşturan hemşireler“Olguya Müdahalede Bireyin Yeterlilik Düzeylerine”göre değerlendirildiğinde yanıtların %97,72'sinin“orta”seviyede yeterli gruba ait olduğu saptanmışken %2,28'inin“düşük”seviyede yeterli olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin genel bilgi puan ortalamasının orta ve altı seviyede olduğu belirlenmiştir. Alınan eğitimlerin, hemşirelerin ihtiyaçlarını ve algılanan bilgi eksikliklerini gidermek için yeterli olmadığı görülmüştür. Ayrıca, hemşireleri çocukları korumadaki rollerine hazırlamak için eğitimin en iyi yol olmadığı saptanmıştır. Gelecekteki yaklaşımlar, toplum ve klinik ortamlarda koruma önlemi uygulamalarını hayata geçirmek için gereken klinik yargıların karmaşıklıklarını tanıyan eğitim programlarını içerebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Knowledge Levels of Nurses Working in a University Hospital on Diagnosing Child Abuse and Neglect This research is a descriptive study conducted to evaluate the level of knowledge of nurses working in a university hospital, who monitor and care for pediatric patients, about diagnosing the symptoms and risks of child abuse and neglect. The sample of the research was collected from Ç.Ü.T.F. between February 2020 and March 2020. Balcalı Training and Research Hospital consisted of 263 nurses who care and follow up pediatric patients in clinic and polyclinic, pediatric emergency and intensive care units. In collecting the data, an introductory information form and a scale for diagnosing the symptoms and risks of child abuse and neglect (CIBRTÖ), which we think will affect our interpretation of the results of the research, were used to collect the data. The nurses forming the sample; Age groups, length of service in the profession, working with a child patient during the study, receiving training on child abuse and neglect during education, receiving in-service training, length of service in the profession, perceptions of competence in responding to abuse cases they encounter, which institutions they can direct possible victims of abuse. There was no statistically significant difference between the sub-scales of the scale and the total score averages of general knowledge when evaluated according to the answers they gave to the question of whether they were abused before, the abuse cases they had encountered before, and the answers received when they were asked whether they recommended any institution. Accordingly, when the nurses forming the sample were evaluated according to the“Sufficiency Levels of the Individual in Interventing the Case”, it was determined that 97.72% of the answers belonged to the“moderate”level sufficient group, while 2.28% were found to be sufficient at the“low”level. It was determined that the general knowledge point average of the nurses was at medium and below. It has been seen that the trainings received are not sufficient to meet the needs of nurses and their perceived knowledge deficiencies. It has also been found that education is not the best way to prepare nurses for their role in protecting children. Future approaches may include training programs that recognize the complexities of clinical judgments required to implement prevention practices in the community and clinical settings.