Adana ilindeki çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olan önlemlere ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the knowledge about effective measures in preventing nozocomial infections of nurses working in intensive care units of various hospitals in adana
  1. Tez No: 192964
  2. Yazar: HANDAN NAHARCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECDET AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nozocomial infection, Nursing, Intensive Care Unit
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETAdana İlindeki Çeşitli Hastanelerin Yoğun Bakım Ünitelerinde ÇalışanHemşirelerin Hastane Enfeksiyonlarının Önlenmesinde Etkili Olan Önlemlere İlişkinBilgi Düzeylerinin Belirlenmesi.Hastane enfeksiyonları tüm dünyada önemli mortalite ve morbidite nedeni olarakkarşımıza çıkmaktadır. Hastane enfeksiyonlarının en sık görüldüğü alanlardan birisininyoğun bakım üniteleri olması bu birimlerde çalışan hemşirelerinde hastaneenfeksiyonlarında etkili önlemleri bilmesini gerektirmektedir. Araştırmamız Adanailindeki çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hastaneenfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olan önlemlere ilişkin bilgi düzeyinin belirlenmesiamacı ile gerçekleştirilmiştir.Tanımlayıcı olarak planlanan araştırmamız Başkent Üniversitesi Adana Araştırmave Uygulama Hastanesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ile T.C.Sağlık Bakanlığı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakımünitelerinde çalışan hemşirelerin sosyodemografik özellikleri ile hastane enfeksiyonlarıhakkındaki bilgi düzeylerini belirlemeye yönelik sorulardan oluşan ve anket formunudoldurmayı kabul eden 210 hemşireye, hastane yönetimlerinden izin alındıktan sonra 1 -31 Mayıs 2005 tarihleri arasında uygulanmıştır.Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yaş ortalamasının 26.6+3.8 olup,%42.9'unun Başkent Üniversitesi hastanesinde çalıştığı, %33.4'ünün SML mezunuolduğu, mesleki deneyim yılı ortalamasının 5.66+4.75 olduğu, %63.3'ünün hastaneenfeksiyonu ile ilgili bir eğitim aldığı, %69.6'sının hastane enfeksiyonunun tanımınıbildiği, %85.2'inin en sık rastlanan hastane enfeksiyonlarını bildiği, %84.8'inin mutlakauygulanması gereken önlem olarak el yıkamayı gördüğü, %84.8'sinin 11-16 soruyudoğru yanıtladıkları, en fazla 17- ↑ soruya doğru yanıt verenlerin %68.7'sinin Ön lisansmezunu hemşireler olduğu görülmüştür.Bu çalışmanın sonucunda, genel olarak yoğun bakım ünitelerinde çalışanhemşirelerin hastane enfeksiyonları hakkında bilgilerinin orta düzeyde olduğu ve bazıkonularda daha çok bilgilendirilmeye ihtiyaçları olduğu görülmüştür. Sonuçlarhemşirelerin hastane enfeksiyonlarının önlenmesi konusundaki eksiklikleriningiderilmesi amacı ile eğitimde kullanılacaktır.Anahtar Kelimeler : Hastane enfeksiyonu, Hemşirelik, Yoğun Bakım Ünitesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDetermination of the Knowledge about Effective Measures in Preventing NozocomialInfections of Nurses Working in Intensive Care Units of Various Hospitals in AdanaNozocomial infections are major causes of mortality and morbidity throughout theworld. The fact that intensive care units is one of the places where nozocomial infectionsare most frequently encountered, the nurses who work in these units need to know aboutthe effective measures. Our research was carried in order to specify the knowledge ofnurses working in intensive care units of various hospitals in Adana province about themeasures effective in preventing nasocomial infections.Our research which was designed as descriptive and carried out between 1st andst31 May 2005, included 210 nurses who works in the intensive care units of AdanaResearch and Practice Hospital of Başkent University, Balcalı Hospital of ÇukurovaUniversity Faculty of Medical and Adana Numune Training and Research Hospital ofTurkish Republic Ministry accepted to fill the questionnaire forms about their sociodemographical situations and knowledge level about nasocomial infections, after gettingpermissions from the hospital managements.The average age of the nurses was 26.6+3.8, 42.9 % were working in BaşkentUniversity Hospital, 33.4 % were graduates of Health High School, average professionalexperience was 5.66+4.75, 63.3 % had been trained about nasocomial infections, 69.6 %knew the definition of nozocomial infection, 85.2 % knew the most frequent nozocomialinfections, 84.8 % considered washing hands as the measure absolutely required, 84.8 %answered 11 to 16 questions correctly, 68.7 % of the nurses who answered maximum 17questions and more correctly were graduates of colleges (two year degree holders).As a result of this research, it was revealed that, in general, the knowledge of thenurses working in intensive care units, on nozocomial infections, was of intermediatelevel and needed to be improved more from some aspects. The findings will be used forthe organization of trainings to overcome the inadequate knowledge level of nurses onnozocomial infections.