Perianal fistüllerde endoanal ultrasonografinin değeri
The value of endonal ultrasonography in perianal fistulas
  1. Tez No: 124342
  2. Yazar: İLKNUR KEPENEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN KUZU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Perianal fistül, endoanal ultrasonografi, fizik muayene, operasyon 57
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Perianal fistüllerin çoğunun tedavisi kolay olmakla beraber nüks ve anal inkontinans karşılaşılabilecek problemlerdir. Başarılı tedavi için fistül traktusunun anatomisi ve seyri tam olarak ortaya konmalıdır. Perianal fıstüller primer traktus açılıp sekonder ekstansiyonlar tam olarak drene edilerek tedavi edilmeli, diğer taraftan kontinansta oluşabilecek değişiklik en az olmalıdır, bunun içinde sfinkter fonksiyonu mümkün olduğunca korunmalı ve perianal deformite önlenmelidir. Fistül anatomisinin ve anal sfinkter kompleksi ile olan ilişkisinin preoperatif dönemde tanımlanması sfinkter hasarını ve nüksleri önlemede önemli rol oynar. Tüm iç ve dış ağızlar lokalize edilmeli, primer traktus ve bunun sekonder ekstansiyonlan ortaya konmalıdır. Bunları sağlamak için birçok tam yöntemi öne sürülmüştür, endoanal ultrasonografi de en yeni uygulamalardan birisidir. Bu çalışmada amaç endoanal ultrasonografinin perianal fistüllerin anatomisini belirlemede değerini ortaya koymaktı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalına perianal fistül tanısı ile başvuran 51 hasta incelendi. Hastalara fizik muayene ve hidrojen peroksit kullanılmadan ve kullanılarak endoanal ultrasonografi ( 10 MHz'lik prob kullanıldı) uygulandı, sonuçlar operasyon bulguları ile karşılaştırıldı. Endoanal ultrasonografinin fizik muayeneye üstün olduğu ve özellikle fistül iç ağzı ve sekonder ekstansiyonlan belirleme konusunda faydalı bilgi sağladığı görüldü. Endoanal ultrasonografi ile operasyon bulguları arasında anlamlı uyum izlendi. Endoanal ultrasonografi basit, ucuz, güvenli ve hastalar tarafından iyi tolere edilebilen bir işlemdir, perianal fistüller için tercih edilecek inceleme yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Although the majority of anal fistulas are relatively simple to treat, recurrence and anal incontinence are problems in management. Defining the exact anatomy and route of the fistula tract allows successful treatment. The fistula should be cured by laying open the main tract and drainage of its secondary extensions, on the other hand impairment of continence must be kept to a minimum, which requires preservation of as much muscle function as possible and minimization of perineal deformity. Preoperative definition of fistula anatomy and its relationship with the anal sphincter complex play a primary role in preventing damage to the sphincters and recurrence of fistula. All internal and external opennings must be localized and the course of the primary tract and its secondary extantions must be identified. Several diagnostic procedures have been recommended to achieve these goals and endoanal ultrasonography is a more recent application. The aim of this study was to find out accuracy of endoanal ultrasonography in defining the anatomy of perianal fistula. 5 1 patients, admitted to Ankara University School or Medicine Department of Surgery with a diagnosis of perianal fistula were studied. Physical examination and endoanal ultrasound (performed with a 10 MHz endoprobe), conventionally and with an injection of hydrogen peroxide were performed and the results matched with the operative findings. Endoanal ultrasonography was superior to physical examination, gave useful information about fistula anatomy, especially internal openning of the tract and secondary extensions. There was good correlation between endoanal ultrasonography and surgical findings. Endoanal ultrasonography is a simple procedure, inexpensive, safe and well tolerated by the patient, can be the modality of choice in the imaging of perianal fistulas. Index terms: Perianal fistula; endoanal ultrasonography; physical examination; surgery 58